Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метаморфозите на софийската "пазарна зона"

"Изчезващият пазар като културен феномен" – 8 октомври от 18:30 ч. в галерия "Сердика"

Екатерина Минкова и Георги Проданов
Снимка: БНР

Тръгваме на разходка из историческите пластове на софийската "пазарна зона" – от някогашната улица Търговска, през ЦУМ и Халите, до джамията и днешния Женски пазар.

Утре (8 октомври) от 18:30 ч. в галерия "Сердика" се открива експозицията "Изчезващият пазар като културен феномен" – една експозиция, разглеждаща трите века динамиката на търговията и социалните срещи, модата, атракциите и отношенията в пространството на градския пазар.

През времето и местата ни превеждат гостите в "Terra Култура" – режисьорът Екатерина Минкова и сценаристът Георги Проданов.

Спираме внимание върху пазара като културен феномен във времето на неговото изчезване. По думите на Проданов пазарът непрекъснато изчезва, за да се появи в нова форма. Пример за това е Женският пазар, който претърпява редица опити да бъде променен или преместен, но продължава да съществува.

"Изчезващият пазар е метафора. Пазарът е упорито животно и за момента не изчезва – появява се със собствените си правила", казва Проданов, според когото именно пазарът е поле за среща между различните социални слоеве.  

Минкова разказва за съдържанието на експозицията, която с е състои от стари снимки, събирани през вековете, както и от пет видеа, правени от различни режисьори. Това е част от проект за сериозен документален филм, в който герои ще бъдат опитният музикален оформител Мариана Вълканова и нейният партньор в звука Георги Цветков. "Ще чуем звуците на пазара през времето", казва Минкова.

Петимата, ангажирани с изложбата режисьори, са направили тематични, концептуални видеа със заснетия на територията на различни софийски пазари материал, разказва Минкова.

Проданов допълва, че пазарът предполага различен тип комуникация, в която базовите взаимоотношения са устойчиви. Пазарът е пространство, където хората, които имат неосъществената мечта да бъдат откриватели и изследователи, се реализират, смята Проданов.

Гостите разказват любопитни факти за известните софийски пазари. Например битакът и пазарът Долни Богоров са се намирали в центъра на София, но са изпъдени оттам. Между ЦУМ и Банята се е намирал Говеждият пазар.

На пазара се случват повтарящи се с времето срещи между светове, които иначе не биха се засекли – в социално и психологическо отношение.

Минкова споделя, че в своята работа често се занимава с паметта и с търсенето на изгубени парчета история. В края на разговора режисьорът споделя своето разочарование, че най-старите филмови кадри от София се съхраняват не в Българската национална филмотека, а в Югославската филмотека в Белград.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Тодоров (вдясно) и Емил Янев

Порода: холивудобългарин

В епизод 557 "Трамвай по желание" среща своята публика със знаменития български и холивудски филмов режисьор, художник, аниматор и илюстратор Владимир Тодоров. Автобиографичната книга на Владимир Тодоров "Холимудобългарин" имаше своята софийска премиера само преди дни. Тръгваме към Владо по най-кратките  пътища към най-краткия  портрет. Преди да..

публикувано на 07.10.24 в 17:13

Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" с премиера и възстановена сцена

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" във Варна посреща месец октомври с премиера на постановката "Както ви харесва" и откриване на сцена "Филиал". Румънският режисьор Габор Томпа избира Варна за първата си постановка в България. Комедията "Както ви харесва" от Уилям Шекспир, играна за пръв път през 1600 г. в театър "Глобус" в Лондон, е актуална..

публикувано на 07.10.24 в 15:42

Сборникът "На два гласа" – разкази за гравитацията на обичта

Проф. Иван Станков представя в "Артефир" новия си сборник разкази "На два гласа" . Писателят разказва за премиерата на книгата, която се състоя в НЧ "Възраждане – 1983", Пловдив.  Сборникът "На два гласа" отвежда читателя в различен свят, а червената нишка, свързваща разказите, са героите животни . Проф. Станков прави опит да наблюдава света..

обновено на 07.10.24 в 14:41
Крепостта Перистера

"Забравени легенди" в търсене на доброто

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" слушаме интервю с историка и журналист от Пазарджик Ваня Николова , чиято книга "Забравените легенди" предстои да бъде отпечатана . "Забравените легенди" обхващат места, природни явления, животни  и растения, впечатлили авторката със своята история и с посланието си.  Сред..

публикувано на 07.10.24 в 13:58

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции , всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е..

публикувано на 07.10.24 в 11:04