Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сладкото като история и ритуал

Ануш абур

3
Ануш абур
Снимка: Wikipedia

В предаването "Радиоенциклопедия" по програма "Христо Ботев", в поредицата "Сладкото като история и ритуал", разказваме за сладкия вкус на арменците у нас. Нарекохме изданието "Ануш абур", което означава "сладка супа", позната у нас повече като ашуре – вкусна и важна обредна храна. Чрез разказа за ашурето, баклавите и кадаифите, бадемовите сладки и белите курабии, грис халвата и буламата, ви запознаваме с празничния календар и с важните събития в живота на арменската общност.


Гости в предаването са Сахак Чалъкян, съпредседател на Асоциацията "Арменска общност – България" и Крикор Асланян, писател и запален кулинар, който има дългогодишен опит в приготвянето на арменски сладкиши, включително и като собственик на ресторант. Най-старата рецепта, която помни е на ашурето и така вече 85 години. Сахак Чалъкян е роден и живее в квартал в Пловдив, за който казва, че "нещата са почти като във филма "След края на света".

Повече за сладките обредни и празнични храни на арменската общност у нас в звуковия файл.



Снимки: Wikipedia, Pixabay
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Глобалното затопляне повлиява и температурните аномалии в регионите

2025 година ще бъде една от най-топлите, откакто се води статистика, защото прагът на повишаване на температурата от 1,5 градуса по Целзий ще бъде преминат, съобщиха от британската метеорологична служба в края на 2024 година. Прогнозата на експертите за 2025 г. показва, че тя вероятно ще бъде една от трите най-топли в историята, като средната..

публикувано на 21.01.25 в 17:05
Обновената сграда на минералната баня в Банкя

Израелският опит: Как пустинята стана оазис

Има една известна метафора, която гласи, че не бива да започваш да копаеш кладенец, когато си вече жаден. В контекста на водните ресурси в България това твърдение придобива буквално значение. Макар страната ни да разполага с пресни водни запаси, климатичните промени и екстремното засушаване създават нови предизвикателства. По покана на посолството..

обновено на 21.01.25 в 14:20

Зад всяко бебе – баба...

В предишни издания "За здравето" наричахме срещата ни по повод Деня на родилната помощ "Бабинден за …мъже". Този път сменихме заглавието, но не и същността. Защото поканихме за среща в ефира отново трима специалисти в областта на АГ и на "ин витро" процедурите. Започнахме разговора с обрисуването на ритуалите и една матриархална картина, "нарисувана" от..

публикувано на 21.01.25 в 13:11

В Аржентина има професия "отваряч на врати"

Дори да посетите Аржентина за кратко, като мен, пак ще усетите някои особености на тамошните нрави и специфични професии, които правят впечатление на чужденците. Например занаятът Отваряч на врати. Това е специална услуга, предлагана по аржентинските улици. Хващате такси. Идва кола и след това от нищото се втурва човек. Не се страхувайте от..

публикувано на 21.01.25 в 08:05

Учтиви… ама не твърде

Толкова сме свикнали с тях, че рядко ни правят впечатление, освен когато успеят да привлекат вниманието ни с нещо оригинално, понякога глупаво, дори скандално. Става дума за онези надписи, които ни посрещат още на вратата на кварталния магазин, сергията на пазара, пощата, селската кръчма. Какво вижда в тях специалистът филолог – доц. Даниела..

публикувано на 20.01.25 в 17:35