Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киберзаплахите и разширената реалност

Снимка: VR Lab BG

Kакви са най-често срещаните заплахи при потапящите технологии (immersive experience) и как могат да бъдат управлявани рисковете, свързани с личната неприкосновеност и сигурността на потребителите? 

За киберзаплахите и разширената реалност разговаряме във "Време за наука" с Момчил Алексиев, основател на първата българска платформа за VR, както и с Антон Пулийски, юрист с десетгодишен опит в сферата на иновациите и компютърната сигурност. Двамата гости разказват за събитието "Cybersecurity and Safety in Emerging Tech Trends", организирано съвместно от XR Talks и Cyber Security Talks Bulgaria, което ще се проведе в месеца на киберсигурността – на 15 октомври.

Алексиев споделя целта на организаторите: "Най-важното нещо е, че искаме да представим новите технологии – как те се помещават в нашата култура и каква технологична рамка обитаваме."

За най-често срещаните заплахи в immersive experience-a, управлението на рисковете, свързани с личната неприкосновеност и сигурността на потребителите в XR средите и добрите практики в киберсигурността ще говори гост-лекторът Валентино Мегале от Rome Business School.

Пулийски допълва: "Нашият професионален свят отдавна е свързан с тези технологии. Искаше ни се тези контакти да ги споделим с широката общественост, тъй като технологиите, за които говорим, ще определят облика на бъдещия ден. Вече няма въпрос дали ще бъдат, а кога. В България, въпреки че изоставаме в технологично отношение, също навлизат въпросните технологии."

По думите на двамата гости виртуалната реалност е пространство, което предизвиква мозъка към преживяване в нова когнитивна плоскост. Ето защо и опасностите, познати от двуизмерния свят на мобилните телефони, биха били по-непосредствени във виртуалната реалност. 

Затова, според Алексиев и Пулийски, хората трябва да са информирани какво може да се прави посредством технологиите днес, какво пространствено разбиране и каква интерактивност от разстояние се осъществяват във виртуалната реалност. Тези иновативни технологии вече имат доказано полезно приложение в образованието и медицината.

Месец октомври фокусира световното внимание върху темата за киберсигурността, като в страната ни също ще се проведат събития и демонстрации, свързани с "потапящите технологии".

Събитието, на което гост ще бъде Валентино Мегале, предстои на 15 октомври от 17:30 в Ректората на Софийския университет.

Онлайн регистрация за присъствие може да бъде направена тук.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катина Клявкова за АХА – подходът в медиацията

Все по-често за решаване на вътрешни и семейни конфликти се използва медиацията, която разполага с различни методи за справяне с критични ситуации. Един от тях е АХА подходът. "Този подход е за хора, които искат да излязат от спора начисто и да продължат напред наясно. Той е за хора, които искат да подкрепят съзнателния диалог за мир между всички..

публикувано на 09.10.24 в 09:53
Проф. Пламен Гацов

Сърцето през зимата...

В това издание на "За здравето" гостува кардиологът проф. Пламен Гацов. С него акцентирахме върху различните фенотипове на артериалната хипертония, говорихме за сърдечно-съдовите болести на средната и напредналата възраст, за стареенето на сърцето. Срещата ни започна необичайно – с въпрос към аудиторията в кой дял на изкуството твори проф...

публикувано на 08.10.24 в 09:25

7 октомври – еврейската общност у нас една година по-късно

Казват историците, че откакто съществува, светът ни не е имал и ден, в който някъде   да не се води война. Или войни. Не знам дали някой води статистика колко милиона хора загиват в т.нар. локални конфликти и сравнява ли се тази непрекъснато нарастваща цифра с броя на загиналите в най-масовото братоубийство, наречено Втора световна война. Не знам!..

публикувано на 08.10.24 в 08:40
Ануш абур

Ануш абур

В предаването "Радиоенциклопедия" по програма "Христо Ботев", в поредицата "Сладкото като история и ритуал", разказваме за сладкия вкус на арменците у нас. Нарекохме изданието "Ануш абур", което означава "сладка супа", позната у нас повече като ашуре – вкусна и важна обредна храна. Чрез разказа за ашурето, баклавите и кадаифите, бадемовите..

публикувано на 08.10.24 в 08:05
 проф. Радостина Александрова

Генната терапия е иновативно лечение за различни специфични заболявания

След десетилетия на приливи и отливи, на възторзи и разочарования генната терапия вече не просто чука на вратата, а я е отворила и смело пристъпва към нас, обещавайки да донесе така жадуваното изцеление на милиони хора. През последните години най-малко 9 генни терапии бяха одобрени от здравните институции в САЩ и/или Европа за приложение при..

публикувано на 07.10.24 в 09:30