Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Железният светилник" оживява на благоевградска сцена

С премиера на спектакъла "Железният светилник" посреща публиката си тази вечер Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Постановката и драматургичният вариант по едноименния роман на Димитър Талев са дело на режисьора Калин Ангелов.

"Енергията в романа е огромна. Това, което аз улових, е опитът за противопоставяне на отделния индивид срещу социума. Мисля, че това е най-мощната енергия, която мене лично ме развълнува – как аутсайдерът се бори за място в една общност, която го отхвърля.


Актьорите бяха развълнувани още преди да им прочета моя вариант, някои от тях си бяха препрочели отново романа. Наистина бяха много развълнувани още от първа репетиция. Чистотата на взаимоотношенията – мисля, че това най-много ги вълнуваше", разказа в "Артефир" по повод премиерата Калин Ангелов.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В представлението участват актьорите Албена Чобанова, Иван Николов, Катя Иванова, Лора Христова, Калоян Карагинев, Андраш Кончалиев, Жанет Керанова.
Сценографията и костюмите са дело на Илина Грозева, музиката е на Пламен Мирчев-Мирона.

Премиерните представления на "Железният светилник" са на 9 и 11 октомври на благоевградска сцена, а след това екипът тръгва на турне със спектакъла в региона.

Снимки: Иван Дончев
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Без крила", но с желание за полет

Сам си, независимо дали си заобиколен от хора. Не те приемат, не те чуват, в един момент спира и да те интересува. Не ти е важно другите да те разбират, а ти самият да си наясно със себе си. Обаче се губиш. Губиш крилата си, полетът ти застива. Вече ти самият не се приемаш. Превръщаш се в аутсайдер, и то по собствено желание. В интимния свят на..

публикувано на 09.10.24 в 17:48
Лусия Медзикян и Кирил Кръстев - Кироки

"доЖИВОТно чоВЕК" – първа съвместна изложба на Лусия Медзикян и Кирил Кръстев - Кироки

В столичното арт пространство "Heritage" можете да видите изложбата "доЖИВОТно чоВЕК" на двама млади автори. Лусия Медзикян излага свои творби – цветни химикалки и смесена техника, а и Кирил Кръстев - Кироки – акварел. Двамата художници не са се познавали преди да бъдат събрани от изкуствоведката и галеристка Силвана Пападами, която открива, че..

публикувано на 09.10.24 в 17:05
Тони Тонев (вляво) и Емил Янев

Турнето

В епизод 559 "Трамвай по желание" среща своята публика с винаги изненадващия актьор Тони Тонев. Тони е фамилно обременен с театралното изкуство – баща му Васил и майка му Ружа, чехкиня по произход, са познати от столичната и извънстолична сцена в България. Самият Тони е роден в Пловдив и пътят му в изкуството тръгва в живописта. Но нелепа ситуация..

публикувано на 09.10.24 в 14:05
Мария Стефанова в ролята на Реджина в „Кралицата майка“

Актрисата Мария Стефанова на 85!

На 9 октомври Мария Стефанова , една от най-големите български актриси, посреща 85-ия си рожден ден . Тя ще го отпразнува на сцената на театър "Българска армия", където тази вечер ще играе в спектакъла "Кралицата майка" от Манлио Сантанели. За 34-ти път актрисата ще влезе в ролята на Реджина, а в образа на сина Алфредо се превъплъщава актьорът..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

"Поетични струни" 2024 в Харманли – бардовете отново заедно

На 11 и 12 октомври в Харманли ще се проведе най-старият бардфест "Поетични струни". Поети с китара от цялата страна пристигат за пореден път в града на Белоногата, съобщават организаторите. Това е най-старият бард фестивал в България. Харманли отдавна се е превърнал в символ и идейно средище на изпятата поезия.  Официалното откриване на ПОКИ 2024 е..

публикувано на 09.10.24 в 12:30