Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археозоологията – наука за отношенията на човека и животните в историята

Снимка: Национален природонаучен музей

Обредният календар за октомври включва цели два празника, свързани с животинска символика – Мишинден и Мечкинден. Във фолклорната традиция отношенията между хората и животните заемат важно място.

Археозоологията е любопитен дял от науката, който изследва въпроса как са се развивали отношенията на човека и животните в историята. Повече по темата разказва във "Време за наука" д-р Надежда Карастоянова.

В началото на разговора д-р Карастоянова уточнява, че археозоологията намира, изследва и консервира останки от животни, разказващи интересни детайли от живота в различните исторически епохи.

Кои животни биват почитани и кои биват консумирани е въпрос на регионална обособеност, по думите на д-р Карастоянова. Например народите в Азия често ядат животни, които тук не възприемаме като храна – кучета, плъхове, видове насекоми.

Някои животни представляват табу по религиозни причини, какъвто е случаят със свинята в мюсюлманския свят, казва д-р Карастоянова.  

Също така географското положение, от което зависят и климатичните условия, влияе на това кои животни могат да се отглеждат и консумират на дадена територия.

През времето консумацията на месо е била свързана и с класовата принадлежност. Бедните селяни през Средновековието са се прехранвали основно с кореноплодни зеленчуци, с каши и с млечни продукти, докато по-заможните хора са си позволявали месни ястия на трапезата, разказва д-р Карастоянова.

Най-често археозоолозите намират останки от изядени животни, като по този начин разбират какви животински видове са се отглеждали в даден период на определено място и са служили за прехрана. Има сведения и за домашните любимци в историята. Например в Древен Рим знатните дами да отглеждали модерни малки кученца и много домашни любимци са погребвани с прискърбие, според разказа на д-р Карастоянова. Любопитен факт е, че, докато кучетата са били работна ръка и домашни любимци по българските земи още в Древността, котките се появяват в българските домове чак през Средновековието.

Д-р Карастоянова запознава слушателите и с някои акценти от изминала международна конференция с участието на учени от Европа и САЩ, по време на която са разгледани някои интересни въпроси на археозоологията. Гост-лектор е изнесъл интригуваща лекция на тема връзката между плъховете и хората в Средновековието и избухването на чумата.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За Международната научна конференция "Космос, екология, сигурност"

GPS-ът, прогнозата за времето, предупрежденията за бедствия – всичко това е част от космическите технологии, без които не можем да си представим света днес. От 22 до 25 октомври в София ще се проведе Двадесета юбилейна международна научна конференция "Космос, екология, сигурност". Организатор на събитието е Института за космически..

публикувано на 15.10.24 в 11:56

"Зрящите сърца" на програма "Христо Ботев" в Деня на белия бастун

От 1970 година по инициатива на Международната федерация на слепите 15 октомври се отбелязва като Ден на белия бастун. За хората с увредено зрение той се превръща в символ на независим и активен живот. У нас отбелязването му започва 10 години по-късно. По инициатива на Съюза на слепите в България в страната ни се провежда информационна кампания в..

публикувано на 15.10.24 в 11:52

ВГА – винаги готов за архитектура!

Заниманията по архитектура за деца набират популярност и дори намират място в учебната програма, засега обаче само в частния сектор. С какво заниманията по архитектура са полезни и привлекателни за децата и има ли перспективи архитектурата като част от общото образование – за това разговаряме в рубриката "Всичко за образованието" с Николета Петрова,..

публикувано на 15.10.24 в 11:05
Катерина Костадинова

Еврика! Успешни българи: Катерина Костадинова

"Винаги са ми били важни отношенията с хората, защото ние сме социални, имаме и близки. За мен е много  важно моите близки да са до мен; да виждам, че и те успяват, да им помагам – както те на мен, така и аз да им помогна, да отвърна на доброто с добро. Отношенията винаги са важни. Например в образователната сфера, че се постигат някакви успехи, няма..

публикувано на 14.10.24 в 17:00
Проф. Румен Кастелов

Бягайте за здраве

Познат шаблонен израз, който припознахме в навечерието на Софийския маратон, но през погледа на ортопеда и травматолога. Гостът проф. Румен Кастелов е началник на клиника в Медицинския институт на МВР, познат като МВР-болница, опитен специалист и хирург. Поставихме акценти върху много проблеми и нюанси в ортопедията: битовите и спортните травми –..

публикувано на 14.10.24 в 15:17