Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването на една градска река

Р. Новачица
Снимка: МОСВ

Замърсяването на една река – разговор в "Нашият ден" с архитект Мартин Микуш за случващото се със столичната река Новачица в район "Изгрев" към Столична община. 

Много от системите на града започват да издишат заради бързата урбанизация, както и заради либерализацията в услугите, заявява гостът. В момента подаването на битова и питейна вода в София се поверява на корпорация, която би следвало да си сътрудничи много добре със Столична община. Вместо това жителите на града са изправени пред поредната скандална ситуация, по думите на Микуш.  

Р. Новачица е замърсена с битови отходни води, което води до дискомфорт и здравни рискове за хората, живеещи в района на Ловен парк, разказва Микуш.  

След редица граждански сигнали и недоумение защо е допусната ситуацията от страна на местната администрация и отговорните институции, "Софийска вода" АД излезе с официална позиция.

Официална позиция на Софийска вода:  "На 07.10.2024 г. "Софийска вода" АД започна работа по изпълнението на проект "Подмяна на канализационен участък от Десен слатински колектор (ДСК), от ул. "Д-р Любен Русев" до съществуваща ревизионна шахта при УПИ VIII, кв.1". Строително-монтажните работи се изпълняват изцяло на територията на МБАЛНП "Свети Наум".

Проектът предвижда подмяна на участък от колектора, изграждан през 70-те години на миналия век. Бетоновите канализационни тръби се подменят с тръби от стъклопласт. Изпълнението му е свързано с две основни цели: да се подобри проводимостта на колектора, който се претоварва при дъжд, и да се предотврати влошаването на състоянието и разрушаването му, поради тежкия му режим на работа. По този начин се елиминира и рискът от наводнения на териториите, попадащи във водосбора му. 

Подмяната на участъка е спешна и не може да се отлага. Колекторът отвежда отпадъчните води от значително застроена и населена територия на гр. София и компрометирането му може да доведе до критично подприщване и наводнения на прилежащи имоти. В допълнение съществуващото му трасе преминава под административна сграда на територията на МБАЛНП "Свети Наум" и при евентуално пропадане може да предизвика фатални последствия.
Изпълнението на планираните строително-монтажни работи технически е неизбежно без отстраняване изцяло на водите от колектора, т.е. временно отбиване на отпадъчните води към коритото на р. Новачица."

Становището на "Софийка вода" завършва със заявката, че в началото на 2025 година ще се възстанови нормалната работа на колектора и отвеждането на водите за пречистване към пречиствателна станция.
За налагащото се спешно отбиване на отпадъчните води са уведомени РИОСВ-София и Басейнова дирекция – Дунавски район. 

Очаква се "Софийска вода" да предостави на РИОСВ-София график и писмена подробна информация за предвидените ремонтни дейности и за преустановяването на отвеждането на отпадъчните води в реката.  

Микуш коментира, че е скандално такава информация да бива укривана от гражданите до последно – пропуск в комуникацията от страна на "Софийска вода" и район "Изгрев" към Столична община. Подобни решения представляват здравен риск и информационното затъмнение е некоректно, по думите на архитекта. Редно е да бъдат поставени своевременно предупредителни табели, както и да бъде поднесено извинение на живущите непосредствено до проблемния участък, смята гостът.  

В края на разговора Микуш заявява: "Предстои да бъде избран нов главен архитект на София. Без активно гражданско участие няма как да изправим дефектите в институциите, наслагвани с годините. Тънкият слой от активни граждани не трябва да бъде низвергнат. Гражданите трябва да знаят, че имат право на информация."

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Талиите ни тежат на здравеопазването – какво предлага Великобритания

В Обединеното кралство безработните, страдащи от затлъстяване, ще бъдат подложени на терапия с инжекции против затлъстяване , обяви министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг.   Новото поколение лекарства, към които спада и нашумелият "Оземпик", би могло да облекчи натиска върху националното здравеопазване на Великобритания, причинен от броя..

публикувано на 16.10.24 в 13:33

Днес отбелязваме Световния ден на анестезиолога

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – специалистът, който държи в ръцете си тънката граница между живота и смъртта. Ето защо тази година професионалният празник минава под мотото да бъде опазено психичното, емоционално и физическо здраве на работната сила в медицинската специалност. Гост в Lege Artis е анестезиологът..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

"Тук, където съм" – уязвимост и принадлежност през обектива на младите бежанци

В рамките на разговора за етичното отразяване на малцинствените общности, фотографът Михаела Вачева споделя своите виждания и опит. Тя разказва за създаването на фотографски истории, които разкриват живота на уязвими представители на обществото, и за новата ѝ изложба "Тук, където съм", която може да бъде видяна от 15 октомври в пространството на..

обновено на 16.10.24 в 11:28

Несъзнаваният сценарий за бъдещето и добрият професионален избор

Как анализът на несъзнавания сценарий за бъдещето, който от ранна детска възраст носим у себе си, може да помогне за по-добър професионален избор? На този въпрос отговаря гостът в "Нашият ден", гл. ас. Сезгин Бекир от Института за изследване на населението и човека към БАН, автор на книгата "Транзакционен анализ и професионално ориентиране" ...

публикувано на 16.10.24 в 11:06

Историята на първата българска фабрика оживява в центъра на Сливен

На 16 октомври, сряда, в Сливен ще бъде открита винилната изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Събитието е част от поредицата инициативи, посветени на 190-годишнината от началото на текстилната индустрия в България и е включено в програмата на Община Сливен по случай празника на града. Изложбата е посветена на..

публикувано на 16.10.24 в 09:09