Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талиите ни тежат на здравеопазването – какво предлага Великобритания

Снимка: Pixabay

В Обединеното кралство безработните, страдащи от затлъстяване, ще бъдат подложени на терапия с инжекции против затлъстяване, обяви министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг.  

Новото поколение лекарства, към които спада и нашумелият "Оземпик", би могло да облекчи натиска върху националното здравеопазване на Великобритания, причинен от броя на хора с наднормено тегло в неработоспособно състояние – важен ход за икономиката и здравеопазването, според Стрийтинг.

Още за политиката, която би променила правилата на общественото здраве – чуйте в репортажа на кореспондента Веселин Паунов в звуковия файл:  

Ендокринологът д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ "Александровска" коментира в Lege Artis идеята на великобританския здравен министър.

Талиите ни тежат на здравеопазването, потвърждава д-р Темелкова. Ако обиколката при жените надвишава 88 см, а при мъжете – 102 см, това е съществен белег за метаболитен проблем, пояснява специалистът.

Затлъстяването е многофакторен проблем и бич, чиято перспектива е да нараства, заявява д-р Темелкова. Тя подчертава, че наднорменото тегло е рисков фактор за развитие на диабет, сърдечно-съдови и други болести.

Ето защо ендокринологът адмирира всякакви усилия, които биха коригирали проблемът със затлъстяването.

Що се отнася до масовата употреба на споменатите медикаменти, д-р Темелкова има медицински задръжки.

Въпросните лекарства са с определени индикации и безработицата не е една от тях, подчертава ендокринологът. Бумът на терапията с "Оземпик" крие рисковете на неправилната медицинска намеса. Много е важно в регулирана среда компетентни лекари да преценят кой пациент е подходящ за такова лечение и кой не е.

Медикаментозната терапия срещу затлъстяване може да доведе и до нежелани странични ефекти. Тези лекарства се отразяват на метаболизма, стомашната функция, възможността за забременяване. Не на последно място, се наблюдават различни лекарствени взаимодействия, обръща внимание д-р Темелкова.

Затлъстяването е хроничен проблем, който се повлиява бавно и трудно, затова ефектите от профилактиката биха станали видни след години, по думите на д-р Темелкова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес отбелязваме Световния ден на анестезиолога

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – специалистът, който държи в ръцете си тънката граница между живота и смъртта. Ето защо тази година професионалният празник минава под мотото да бъде опазено психичното, емоционално и физическо здраве на работната сила в медицинската специалност. Гост в Lege Artis е анестезиологът..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

"Тук, където съм" – уязвимост и принадлежност през обектива на младите бежанци

В рамките на разговора за етичното отразяване на малцинствените общности, фотографът Михаела Вачева споделя своите виждания и опит. Тя разказва за създаването на фотографски истории, които разкриват живота на уязвими представители на обществото, и за новата ѝ изложба "Тук, където съм", която може да бъде видяна от 15 октомври в пространството на..

обновено на 16.10.24 в 11:28

Несъзнаваният сценарий за бъдещето и добрият професионален избор

Как анализът на несъзнавания сценарий за бъдещето, който от ранна детска възраст носим у себе си, може да помогне за по-добър професионален избор? На този въпрос отговаря гостът в "Нашият ден", гл. ас. Сезгин Бекир от Института за изследване на населението и човека към БАН, автор на книгата "Транзакционен анализ и професионално ориентиране" ...

публикувано на 16.10.24 в 11:06
Р. Новачица

Замърсяването на една градска река

Замърсяването на една река – разговор в "Нашият ден" с архитект Мартин Микуш за случващото се със столичната река Новачица в район "Изгрев" към Столична община.  Много от системите на града започват да издишат заради бързата урбанизация, както и заради либерализацията в услугите, заявява гостът. В момента подаването на битова и питейна вода в..

публикувано на 16.10.24 в 09:53

Историята на първата българска фабрика оживява в центъра на Сливен

На 16 октомври, сряда, в Сливен ще бъде открита винилната изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Събитието е част от поредицата инициативи, посветени на 190-годишнината от началото на текстилната индустрия в България и е включено в програмата на Община Сливен по случай празника на града. Изложбата е посветена на..

публикувано на 16.10.24 в 09:09