Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на Вавилон отекват в Археологически музей – Бургас

Оригинални клинописни плочки на 3 хил. години ще видят посетителите на музея

Снимка: Община Бургас

"Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е изложба, която може да бъде видяна до края на януари 2025 година в Археологическия музей в Бургас.

За забележителната съдба на Петър Матеев, който донася артефактите след участието си през 1876 г. в първата международна археологическа експедиция до Близкия Изток под ръководството на известния археолог Джордж Смит, разказва в "Артефир" уредничката от Регионалния исторически музей в Бургас Красимира Стоянова.

Матеев е бил ерудиран и родолюбив общественик и журналист. Будният младеж завършва училище в родния си град Котел, а след това получава образование в протестантски колеж в Малта и започва да работи в английската поща в Цариград. В столицата на Османската империя се случва съдбовната среща между 26-годишния Матеев и знаменития археолог Смит. Под фалшива самоличност българинът успява да се включи в археологическата експедиция, която за жалост завършва със смъртта на британеца. Матеев пренася откритите в Близкия Изток плочки до Цариград и ги предава на Британския музей. Пет от тях са му подарени в знак на благодарност, а преди да почине Матеев дарява цялата си колекция.

Клинописното писмо е най-ранната позната писмена система в света, датираща от периода 3000 г. пр. Хр. Била е разпространена в Месопотамия (днешен Южен Иран) и е използвана главно с търговска и религиозна цел.

Плочките, които са изложени в Археологическия музей – Бургас, са запаметили сведения за търговията, зърното, робите, заемите, данъците и роднинските връзки в Нововавилонското царство, разказва Стоянова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

75 години професионален театър в Ямбол

Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за професионален културен институт. През 1949 година, с Указ на театрите в НР България от 27 юни, театърът вдига завеса като държавен професионален институт. Така самодейната дотогава трупа получава статут на професионален културен институт – гласуват се..

публикувано на 18.10.24 в 16:20

Видеореалностите на Калин Серапионов в изложбата "Пред очите ни"

"Пред очите ни " е озаглавена ретроспективната изложба с видеоинсталации на Калин Серапионов , която се откри снощи (17 октомври) в Националната художествена галерия – Двореца. Повече за изкуството на Серапионов, което вече близо 30 години изследва различни модели на общуване, поведение и човешки взаимовръзки, разказва в репортаж за..

публикувано на 18.10.24 в 14:01
New Dance Now

XVI Международен театрален фестивал "Алтер Его" – душевности и континенти

Международният театрален фестивал "Алтер Его" на "Алма Алтер" ще се проведе за 16-и пореден път на сцената на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". В рамките на пет дни от 21 октомври ценителите на експерименталния сценичен пърформанс ще могат да гледат общо 13 спектакъла от три континента. Повече за тазгодишното издание на..

публикувано на 18.10.24 в 13:32

Влиянието на изкуствения интелект е сред темите на Франкфуртския панаир на книгата

Тази седмица на най-големия книжен панаир в света – Франкфуртския панаир на книгата – се обсъждат различни теми, включително влиянието на изкуствения интелект в издателската дейност, засилващия се интерес към литературни поджанрове и новите книжни политики. Събитието, което официално започна в сряда, събира автори, издатели и професионалисти от..

обновено на 18.10.24 в 10:23

Упражнения по хумор

В редакция "Хумор и сатира" не сме на всяка манджа мерудия, но няма област, тема или събитие, върху които да не сме готови да упражним чувството си за хумор, както ще се уверите в неделя – веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 17.10.24 в 18:10