Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"1984" от Джордж Оруел

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Магда Пушкарова, инструментална група с ръководител Цвятко Благоев, Снежанка Борисова, Кунка Желязкова, Методи Динков, Стоян Парушев, Пламен Борисов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Водещ: Зорница Гъркова
Какви продукти произвеждат от трите си пчелина и какви трудности срещат в работата си пчеларите Богомила и Емил Пътови от град Тръстеник – едно от семействата, които напускат София в полза на малкия град и малкото производство.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Наталия Цекова
• Представяне на книгата "Спаси ме от боклука: един домат разказва". Разговор с автора Биляна Константинова и издателя Радостина Николова.
• Разговор с Деница Дончева, актриса, режисьор и основател на детска театрална школа "Патиланци", които бяха част от представянето на историята на домата Матей.
• Пренасяме се в Борисовата градина за разговор с Петя Алтимирска от "Сдружение Кажи". Поводът е благотворителното спортно събитие "Бягане за животните", в което се включиха над 100 души.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Водещ: Ана-Мария Кръстева
• Искаме ли Христос в живота си?
Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Не случайно св. ап. Павел отбелязва силата на злите духове, които ни въздействат: "Не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него върша”. През септември в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" бе избран о. Теодор Стойчев за професор по Свещено Писание на Новия Завет, който понастоящем е единственият действащ професор по Нов Завет у нас. Днес в "Благовестие" с проф. иконом. д-р Теодор Стойчев ще се опитаме да разберем искаме ли днес Христос в живота си или подобно на евангелските персонажи предпочитаме да живеем без Христос, ако нещо от завещаната ни вяра накърнява личните ни интереси. Разбира се, ще се спрем и на посланията на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски, чиято памет Църквата отбеляза вчера на 19 октомври.
• Християнска поезия: стихотворението "Святата" от Елисавета Багряна, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.00 до 9.30 часа
Тийн тайм
Водещ: Виктор Караиванов
• Актьорската интерпретация е посветена на Уилям Шекспир. Този път ще сме на вълните на любовта и как се укротява най-опърничавата на света.
• Тийнейджърът в мен: гост е щура личност от сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски" – хореографката Марлена Тодорова.
• Подкастът "Импулсът в мен" е посветен на темата има ли нужда тийнейджърът от финансова грамотност и защо става така, че младите в България трупат дългове?

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Водещ: Даниел Ненчев
Силата на жените днес
Участници са: Албена Тодорова, Ива Янкулова, Стефан Иванов, Биляна Димова, както и Нора Христова от EMPROVE, организацията зад събитието "Виж ме: силна и свободна".

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
Водещ: Магдалена Стоянова
• Отбелязваме 70 години от създаването на ансамбъл "Пирин". Разговаряме с главния художествен ръководител и хореограф на ансамбъла – Мирослав Димитров, с диригентите на хоровия състав и на оркестъра – Латинка Костова и Марек Дяков, с една от първите солистки на състава – Руска Стоименова и с Димитър Стефанов – син на дългогодишния главен художествен ръководител и диригент на ансамбъла – проф. Кирил Стефанов.
• Николай Несторов разказва за завоюваното високо отличие на ансамбъла му "София – 6" от международен танцов конкурс в Южна Корея.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Дамско парти"
Водещ: Георги Гълов
Актрисата Вяра Табакова чете текстове на Джеръм К. Джеръм, Светла Чимчимова и Артър Кордън.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Водещ: Цветана Тончева
Фокусът на вниманието тази неделя е насочен към Жанин Янсен – представителката на Нидерландия в плеядата съвременни звездни цигулари. Звучат записи от реномирания фестивал във Вербие и от зала "Виктория" в Женева.
Предлагаме и изпълнения на великолепни музиканти от Австрия. Именитият Даниел Отензамер – първи кларинет на Виенската филхармония, фаготистът Рикардо Терцо и техните колеги от прочутия ансамбъл Камерата Залцбург, ръководени от изтъкнатия нидерландски диригент, органист, клавесинист и музиколог Тон Коопман, са представили особено изискана Моцартова програма на 30 януари 2023 г. в Голямата зала на Моцартеума в рамките на Моцартовата седмица в Залцбург.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Прекрасната от Амхърст" от Уилям Люс

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
Водещ: Магдалена Гигова
• Цветелина Николова за природните красоти, храната и хората на Бора Бора и как се стига до този полинезийски остров.
• Алис Димишева за нейното първо посещение в Италия – приключения в Римини, Флоренция и Венеция.
• Магдалена Гигова за Керала извън аюрведата, заради която повечето хора посещават този индийски щат. Чаените плантации около Мунар, природните паркове и най-старата синагога в Азия.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихотворения на Добромир Тонев и изпети от актьора Веселин Мезеклиев, чиито рождени дни отбелязахме през седмицата.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – още за Нобеловата награда за икономика, какво става в образованието и една добра новина.
• "Животът ни като виц" – новото в някои български театри.
• "Ангажирани песни" – удряме по купуването на гласове с песента "Пари и любов" на Иво Димчев.
• "Акъл за всички" – не на халтурата в предизборната агитация.
• "Вопли от интернета" – народът споделя преживявания и открития.
• "Минути за класическа музика" – спомен за казармата и "Щурците".
• "Тъп виц" – тъп виц.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
Водещ: Таня Димова
Всеки ден е "Триумф" – развитие и успех в света на киното. Разговор с Юлиан Костов, актьор, режисьор, продуцент.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
Водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Звучат изпълнения на Джорджи Фейм, Бен Сидран, Елена Сиракова, "Би Джийс", адвокат Димитър Вълчев, Асен Масларски и Томи Малм.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Водещ: Ивета Грънчарова
Владимир Крайнев – един от великите майстори на клавишите изпълнява творби от Скрябин, Шопен, Прокофиев, Шуман, Моцарт и Равел.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57

Вторник, 15 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 31 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са, както обикновено, посветени на нашите "кръстници" - в случая, майстора на..

публикувано на 14.10.24 в 08:25