Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на АНПТ "Странджа", АНПТ Габрово, квартет "Българка – джуниър", АНПТ "Златна Тракия", Тонка Колева, Фанка Койнарова, Тракийски АНПТ, АНПТ "Сидер войвода", АНПТ Сливен, Народен хор при СМУ "Филип Кутев" и АНПТ "Загоре".

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Водещ: Валери Леков
На гости в село Охрид, община Бойчиновци.
Кметът на селото, читалищния секретар, председателя на пенсионерския клуб и жители на селото, разказват за историята и настоящето на населеното място, за читалището, църквата, местната кухня, делниците и празниците на хората.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещи: Наталия Цекова и Ангелина Грозева
• Героите разказват: представяме емблематичния френски булевард "Шанз-Елизе".
Питаме децата от 4 Б клас на "Българско школо" какво знаят за Франция.
А децата от 41 ОУ "Св. Патриарх Евтимий", София, какво знаят за традициите.
• Четене с разбиране: представяме книгата "Детето по-голямо и от царя". Разговор в студиото с автора Лилия Старева.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Водещ: Стойчо Стоев
За дерматологията като потомственост и съдба разговаряме с младия лекар д-р Димитър Черкезов. Акценти: атопичен дерматит, кожни обриви и алергии, хемангиоми и псориазис, влияние на студа върху кожата. И още: терапия и лечение на различните диагнози, мехлеми, кремове, добавки и народни рецепти, козметични продукти и кожни реакции...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
Водещ: Мария Мира Христова
• Семейни маршрути: започваме в Деня на Свети Йоан Рилски в Рилската света обител, където ни очаква главният уредник на музея Даниел Цеков. Продължаваме с Ути Бъчваров за закуска в Луковит на празника на сиренето и с покана да опитаме радомирска боза и баница на следващия ден в Радомир. В Тополовград ни очакват на Фестивала на царския орел – разговаряме с Елица Иванова, комуникатор в Българското дружество за защита на птиците.
• Директно включване на Цветан Цветанов от 43-тия Джаз фестивал в Скопие.
• Попитай децата: с Лидия Згурова от издателство "Фют" представяме книгата "Планетите - космическо приключение с оркестър", а с децата от 109 СУ "Христо Смирненски" си говорим за Слънчевата система и към коя планета биха се отправили на пътешествие.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: срещаме се с приятели от радиоефира от близки и далечни времена в лицето на слушатели от клуб "Приятели на програма "Христо Ботев" – участват Владо Попов и Рамела Бохосян.

от 11.00 до 12.00 часа
Сътворението – другост и заедност
Водещ: Ана-Мария Кръстева
Религията и религиозните войни.
Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то неизменно се явява отговор на някаква естествена потребност. Едва ли някой би противоречил на факта, че човешката култура се корени в религията. От друга страна културата е тази, която отличава човека от останалите живи създания. В своята същност религията е стремеж към близост с отвъдното - духовна жажда за завръщане към загубено блажено състояние. В своята същност всички религии се опитват да направят човекът по-добър и естествено възниква въпросът, а как тогава се стига до религиозните войни. На този въпрос търсим отговор заедно с Тони Николов, философ.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
Водещ: Антон Митов
Разговор с джазпевицата Мария Колева.

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Водещ: Надежда Московска
Разговор за превода, условията, в които се превежда художествена литература у нас, стандартите и критериите за оценка и чия е отговорността както за добрите, така и за лошите преводи. Събеседник: Теодора Цанкова.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
Водещ: Лили Друмева
Гарт Брукс и Шаная Туейн – най-успешните кънтри артисти на 90-те години. Песни от техните хитови албуми: Garth Brooks – Ropin’ the wind, The chase, Shania Twain – The woman in me, Come on over.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
Водещ: Теодора Церовска
Изложба "Свободен, по-свободен, Димитър"
Екипът на "Димитър Еленов фондация" съвместно със Столична Община организира изложба, посветена на големия български актьор, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Разговор със съпругата му Розита Еленова за изложбата, личността му и театралните школи за младите като продължение на делото му.
За празника на художниците в деня на свети апостол Лука – разговор с Лили Балева, бивш директор на Националната гимназия по приложни изкуства "Св. Лука".

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Водещ: Ивайло Кицов
• В нощите на скъпите покойници: памет и спомени за барабаниста на група "Ахат" Юрий Коцев:
- Мястото на легендарните хеви метъли в христоматията на българския рок
- … и на дръмъра като един в родното "бижу" на коравия жанр
• Хеви метъл, копеле! Разговор със Звезди Керемидчиев, фронтмен на "Ахат" (и "Аналгин"):
- сподвижници с Юрката през годините и с какво ще го запомни
- защо всъщност ритъм-секцията на бандата - Юрий Коцев и Денис Ризов, я напуснаха през 2013 г.
- усмивки със "заводско чувство" за хумор
- съществува ли нещо, за което той и другите от състава да се извинят на Юрий посмъртно
- от концертен вариант на класиката "Брадвата" с премиера в ефира на програма "Христо Ботев". Дебют на новата рубрика "Музикален редкаж"
• "Варварските цигулки" (Violons Barbares) пристигат у нас за 6 концерта (между 20 и 26 октомври).
- Какво да очакваме от софийския гиг на Димитър Гугов - гъдулка и вокали в компанията на монголеца Енкжаргал Дандрарваанчиг - морин хуур (конеглава цигулка) и гърлени вокали и французина Фабьен Гуйо - перкусии в зала "Сингълс" на 24 октомври - по покана на "Аларма Пънк Джаз"
- Защо са "варварски"
- Актуалният им албум - четвърто концептулно студийно издание, е вдъхновен както от тукашните караконджули и монголските им еквиваленти ("цан"), така и филмите на Хаяо Миядзаки
- Владимир Путин, който разрушава Украйна, "сеейки смърт и страдание", и "чудовищният труп на моя сън" по текст на "Змей" на Гео Милев
- Аз танцувам, ти танцуваш, той, тя и те танцуват, ние танцуваме, вие танцувате... По-съкровения танц. Този на съвременното тяло и народния дух
• През нощта на 26 април 1986 г. в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна се избухва авария, която променя света. Вдъхновена от тази катастрофа и последствията от нея, силно радиационно облъчената немска група "Цитотоксин" пулвелизира света на дет метъла. Агентите на Себастиан Грим ще свирят в столичния клуб "При Черепите" на 19 октомври.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Водещ: Емил Янев
В епизод 562 "Трамвай по желание" за пореден път представя на своята публика многоликия актьор Стефан Мавродиев. Този път повод за гостуването му е книгата "Стефан Мавродиев, играещият човек", замислена и написана от фотографа и писател Огнян Панов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Втората Световна", сериал, епизод 2
Автор: Илияна Вълчанова, Ивайла Александрова, Анета Янакиева, Радослав Чичев.

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
Водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Разкази за археологически разкопки, исторически маршрути и красива природа – какви възможности за развитие на туризъм предлага Велики Преслав.
• Маршрути: Музеят на анадолските цивилизации в Анкара има една от най-богатите колекции с древни находки в света. Това е първият музей в града и колекциите му включват ценни експонати от всички епохи.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Водещ: Даниела Найденова
Спомен за Катя Попова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57

Вторник, 15 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 31 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са, както обикновено, посветени на нашите "кръстници" - в случая, майстора на..

публикувано на 14.10.24 в 08:25

Понеделник, 14 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 30 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов "Зигфрид: последен дубъл" – предаване, посветено на отишлия си този месец френски режисьор, композитор и авангарден джаз музикант Зигфрид Дебребан (1973-2024),..

публикувано на 13.10.24 в 08:30