Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гунди: Човекът зад легендата – екранен разказ

| обновено на 17.10.24 в 12:53

Часове преди премиерата на един дългоочакван филм, той вече е станал символ на единството на цяла България. Лентата, посветена на футболната легенда Георги Аспарухов – Гунди, разказва не само за неговите спортни успехи, но и за личните му терзания и човешките му страсти. С всяка сцена зрителите ще се потопят не само в постиженията на великия спортист, но и в живота на един обикновен човек, който е обичал, страдал и се борил, както всеки от нас. Този филм вече обединява поколенията и ни напомня за силата на любовта, победите и загубите.

В интервю за предаването "Нашият ден" операторът на филма Борис Славков сподели своите мисли и предизвикателствата, които екипът е срещнал по време на създаването на проекта. Той разказа, че от самото начало са имали надежди, че филмът ще предизвика широк интерес, но не са очаквали всеобщо одобрение, тъй като тежестта да се разкаже историята на такава легенда е огромна. "Още от самото начало имахме надежди, че филмът ще срещне широк интерес, но не и всеобщо одобрение. Рискът да не се справиш добре с историята на една легенда и тежестта върху екипа беше огромен. Затова трябваше да отделим допълнително време, за да обмислим всеки детайл. Не искахме да има самоцелни кадри – всеки момент трябваше да бъде подчинен на историята в дадения етап на филма."

Актрисата Александра Свиленова, която изпълнява ролята на съпругата на Гунди, сподели своите лични преживявания по време на снимките и за процеса, през който е преминала, за да усети и предаде любовта, която е била основната тема на филма. "Опитахме се да предадем цялата любов в този филм – любовта към близките, към семейството, към призванието и към самия човек. За мен това пътешествие беше изцяло ново и непознато. Дори не помня историята от първо лице, но винаги съм чувствала, че тя е част от мен." Актрисата сподели, че още като дете е имала своята връзка с футбола и Левски, макар и несъзнателно. "Когато бях на три години, баба ми ме заведе в Борисовата градина, където по същото време имаше мач. Някак си, от нищото, започнах да викам "само Левски", въпреки че никой не ми беше говорил за отбора."

Александра Свиленова също разказа за първата си среща със съпругата на Георги Аспарухов, Величка Маркова. Тя описа срещата като много емоционална и изпълнена с дълбоки чувства. "На първия снимачен ден се запознахме с Величка Маркова. Това беше много емоционална среща. Имаше ужасно много хора около нас, но ние се оттеглихме в наше кътче и си помълчахме. Разплакахме се, а тя ми каза: "Всичко ще бъде наред." Тези думи останаха с мен през цялото време на снимките."


Операторът Борис Славков разказа също така за техническата страна на проекта и как екипът е вложил огромни усилия, за да създаде автентичност и да пресъздаде точната визуална атмосфера на онова време. "Направихме обстойно проучване за това каква лента се е използвала тогава. Направихме имитации на кинолентата, за да сме сигурни, че цветопредаването ще бъде същото. Дори закупихме обективи от Австрия със същото разположение на лентата." Филмът започва със светли и усмихнати тонове, но постепенно преминава към по-монохромни цветове, когато се стига до трагичните моменти от живота на Гунди.

За екипа беше важно да предаде и връзката между Георги Аспарухов и неговия син Андрей, който е бил малък по време на трагедията. Според Славков най-голямото предизвикателство е било да се пресъздаде по правилния начин любовта, която Аспарухов е изпитвал към своя син. "Най-важната оценка за нас беше тази на Андрей Аспарухов и Величка Маркова, която се надяваше, че сме успели да предадем истинската същност на Гунди – човек, който е обичал дълбоко своето семейство. Беше важно Андрей да осъзнае какъв човек е бил баща му, когато види филма."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Упражнения по хумор

В редакция "Хумор и сатира" не сме на всяка манджа мерудия, но няма област, тема или събитие, върху които да не сме готови да упражним чувството си за хумор, както ще се уверите в неделя – веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 17.10.24 в 18:10
Ралица Стоицева

"Разходка в Рая" с Ралица Стоицева

Изложбата на художничката Ралица Стоицева носи името "Разходка в Рая". Посетителите имат шанса да се потопят в абстрактната живопис на авторката, наситена с емоция, чувственост и неподправена жизненост. Експозицията е равносметка на работата на художничката през изминалите години. Повечето картини са в голям формат със заглавия "Пролетта на..

публикувано на 17.10.24 в 16:40

"Любовта като стока" по Бертолт Брехт гостува в София

Представлението "Любовта като стока" на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора гостува в София. Режисьорът Дамян Тенев дава свой прочит на пиесата "Добрият човек от Сечуан" от Бертолт Брехт. Това е второ пътуване от началото на сезона за старозагорската трупа на голямата софийска сцена. Първото се състоя септември с награденото за "най-добро..

публикувано на 17.10.24 в 15:46

Зив Корен – визуална документация на трагичния 7 октомври 2023

Зив Корен е роден на 13.7.1970 в Израел. Той е един от най-изтъкнатите фотографи в страната. Неговите уникални снимки се базират на дълги години актуална фотография, създадена  в условията на конфликти в региона, както и на международни събития.  Носител е на много международни награди и на обществено признание в родината си...

публикувано на 17.10.24 в 11:07

Акценти от българското участие на книжния панаир във Франкфурт

Какво място заема българската литература на панаира на книгата във Франкфурт и как премина събитието по повод 15 години от Европейската награда за литература? Директно от Франкфурт разказват в "Нашият ден" Светлозар Желев и писателят Тодор П. Тодоров. Българските участници общуват активно със свои колеги, особено от Гърция, Франция и..

публикувано на 17.10.24 в 10:24