Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Ташкова: Сънят може да бъде ключ към вътрешния свят на човека

Милена Ташкова
Снимка: БНР

За какво говорят сънищата? Сънищата са път към несъзнаваното и то – един от преките пътища. А вече какво има в несъзнаваното, там са нашите страхове, нашите желания, там са също и нашите травми. Действително има много голямо значение какво сънува човек. 

"Разбира се, че сънят е много важен, тъй като след него се чувстваме по-отпочинали. Често в терапия се пита – как се чувстват след сън, но често питаме и с какви сънища идва нашият пациент. Това е важно и съществено.

Сънищата са много различни – има такива, които не са много интересни, това са тези, които представляват нещо като досънуване на реалността и деня, например, днес сме се карали с наш приятел и насън процесът продължава. В това няма нещо за интерпретиране. Но е много интересно, когато сънищата са нелогични – например сънуваме някого, когото не сме виждали от детството си, или животни, предмети или хора, които не познаваме лично. Това е интересно, защото всяка част от съня е символ и това говори нещо за нас. Често виждам мои пациенти, които не могат да обяснят своите сънища. Това най-добре става с психотерапевт", разяснява в предаването "Следобед за любопитните" психоаналитикът и психоанализаторът Милена Ташкова. 

Доста често, според нея, сънищата са недоизказани мисли на човека или желания, които той не изрича на глас. Същото е и с човешките притеснения и страхове. Тях човекът затваря в себе си, но насън те отново се появяват. Сънищата са цветни и с много детайли, според Милена Ташкова, когато на човек се случват много неща във вътрешния му свят, но той не го осъзнава.  

Дори и най-страшните сънища след "превеждане" или тълкуване могат да се окажат не толкова страшни, категорична е психотерапевтката. "Сънят може да бъде ключ към вътрешния свят на човека и то към онази част от вътрешния свят, която понякога е скрита и от нас самите, за която не си даваме сметка или не сме поглеждали навътре в себе си. Сънищата са интересни и индивидуално всеки един символ трябва да бъде тълкуван с конкретния човек, не може да бъде обобщавано. Вярвайте на съня си, но след тълкуване с терапевт", категорична е Милена Ташкова.

Милена Ташкова е психотерапевт, с повече от 22 години практика. Завършила е философия и психология в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Преминала е през всички нива на работа – от училищен психолог до съсобственик на частен кабинет. В момента е директор на "Психодраматична работилница". Обучител е по психодрама и ръководи проекта "Живот на килограм", който изследва хранителните разстройства при ученици от 12 до 18 години.

Целия разговор на Ани Костова с Милена Ташкова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Керала - люлката на аюрведата

Неотдавна се завърнах от най-южния индийски щат Керала – люлката на аюрведата! Казват, че тази философия за устройството на света, хармонията в него и най-вече за това как да живеем, за да бъдем със здрав ум и тяло се е зародила преди 5000 години. В Музея на аюрведата кураторът Анил е убеден, че ценното знание е древно колкото човечеството. От първия миг,..

публикувано на 21.10.24 в 08:10

Зелената сол е полезна не само за диабетици

Зелената сол е с растителен произход и е природен заместител на обикновената сол. Тя се добива от соленолюбиви растения, срещащи се в солени крайбрежни влажни зони и почви. В България БФБ използва основно растението солянка (Salicornia europaea), което расте в Атанасовското и в Поморийското езеро. "Защитените територии не са Terra..

публикувано на 20.10.24 в 10:05
Джамията „Асланхане“ в Анкара

Къщата на лъва или историята на една джамия

Разположена в историческия център на град на Анкара, съвсем близо до крепостта, се намира джамията "Асланхане". Официалното име на джамията е "Ахи Шерефеддин", но през годините тя става по-популярна като джамията "Асланхане". През 2023 г. джамията беше включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО на 45-ата среща на Комитета за..

публикувано на 20.10.24 в 08:05

На пазар и битак в Бишкек

"Източният пазар е цяла вселена. Неговите цветове и аромати   ще разкрият един особен, богат свят, който съществува извън политиката, религията и всякакви разделения... Той има свои собствени закони, които на първо място се основават на искреността. Вземете например пазарлъкът, без който е трудно да си представите ориенталски пазар. Цяла култура на..

публикувано на 19.10.24 в 16:20

Пътеводител на Братислава

"Столицата на Словакия – Братислава, е един много уютен град с много приятна творческа атмосфера", казва Ваня Радева, директор на Българския културен институт в града. Тя разказва как се променя словашката столица през последните години, но също и какво значение имат музикалните традиции тук и защо дори днес България попада в топ 5 на най-посещаваните..

публикувано на 18.10.24 в 08:45