Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българското дружество по инсулт ще обучава лекарски екипи в областните болници

Доц. Росен Калпачки
Снимка: Clinica.bg

След Световния ден на инсулта в Lege Artis разговаряме за съвременните възможности за овладяване на инсулта с доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Св. Анна" и председател на Българското дружество по инсулт.

В началото на разговора доц. Калпачки информира слушателите докъде е стигнало разработването на мобилното приложение, което ще проследява ранните симптоми на инсулт при възрастни хора. Проектът се намира във финален етап и предстои административен и регулаторен процес, по думите на госта.

Българското дружество по инсулт ще обучава лекарски екипи в областните болници, след като проведена анкета доказва необходимостта от такава кампания, споделя доц. Калпачки.

По отношение на инсулта най-добре е нищо да не се прави преди извършването на скенер, пояснява доц. Калпачки. Ето защо по време на обучението ще бъдат разгледани логистичните въпроси, свръзани с реакцията на медицинските лица в случай на пациент с инсулт.

Работещи центрове в провинцията има, подчертава доц. Калпачки и допълва, че обучението ще представлява най-вече колегиална ориентация, за да бъде овладян инсултът по-добре.

Доц. Калпачки изброява някои фактори, които възпрепятстват работата на специалистите – липсата на 24-часов скенер, бавното пристигане на линейката, лошата ориентация и наличието на кадрови проблем.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: Въпросът е доколко ефективни ще бъдат санкциите срещу "Лукойл" и "Роснефт"

Войната в Украйна, защо и за кого е важен Покровск, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф. Тодор Тагарев : За кого е важен Покровск "Важен е за Русия, важен е и за Украйна, важен е и за това как се възприемат военните способности и капацитетът на двете страни в момента в световен план. И основно – от президента Тръмп. Това е..

публикувано на 15.11.25 в 09:00
Десислава Петкова

Професия Човек: Десислава Петкова

Предаването "Другият до мен" (всеки понеделник от 15 до 16.30) започна нова рубрика – "Професия Човек", в партньорство с фондация "За нашите деца". Веднъж месечно срещаме аудиторията със социални работници, в най-общия смисъл на думата, които разказват истории от своята практика. Говорим за личната им мотивация, запознават ни с проблемите на..

публикувано на 15.11.25 в 08:50
Мария Спирова

Мария Спирова: Би Би Си представлява специфичен трофей за Тръмп

Скандала с оставките в БиБиСи коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" журналистката Мария Спирова . Какво имаме "Имаме ситуация, която едновременно е много специфична за БиБиСи,  като феномен, и същевременно надхвърля многократно конкретния проблем с кризата в БиБиСи . Мисля, че хората, които посочват, че в БиБиСи има криза ,..

публикувано на 14.11.25 в 16:50
Илия Вълков

Илия Вълков: Никой не е измислил нещо по-добро от демокрацията

Какво установи научното проучване, събрано в книгата "Медии и политика. Преплитане и влияние" на Илия Вълков, преподавател по журналистика в УНСС и водещ в програма "Хоризонт" на БНР. Демократични  дефицити "Примерно там, където няма разделение на власт или където се губят границите, там, където няма взаимен контрол, там, където се овладяват..

публикувано на 14.11.25 в 14:15

Наталия Георгиева: Украинският сладкар, който носи вкусове и вдъхновение в България

Днес в рубриката "Мигранти с таланти"  ви представяме Наталия Георгиева , която е от Одеса, Украйна, и е с корени на бесарабска българка. Завършва кулинарно училище за сладкарство в Киев и специализира в Западна Европа, където усъвършенства и надгражда своите кулинарни умения. В Украйна посвещава живота си на кулинарията, а когато пристига в България..

обновено на 14.11.25 в 11:56