Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Часът на етиката" – съвместна рубрика на БНР и ИФС

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Снимка: Pixabay

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика", запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики.

Храненето е не просто съзнателен, а и морален избор, по думите на проф. Ставру. То е свързано с етиката на грижата – идеята за състраданието към животните и тяхната експлоатация и консумация. Храненето е част от екологичната етика – представата за въглеродния отпечатък, за влиянието върху биоразнообразието, за устойчивостта и дълга към Земята. Съществува и социално-икономически аспект, свързан с достъпа до храна, с изхвърлянето на голям хранителен отпадък, докато групи от хора гладуват. Храненето е част от идентичността на човека – белег за принадлежност, културна традиция, вяра. Не на последно място проф. Ставру обвързва храненето  с добродетелната етика – умереност и внимание към тялото.

"Кажи какво ядеш, за да ти кажа какъв си, е характерна етика за модерния свят", заявява философът, според когото самото тяло е "място за философия", част от живата етика.

"Гастрософията" е понятие, което проф. Ставру обяснява като "мъдрост на храненето". Класическата гастрософия, по думите на госта, е поле на биополитика, социални практики и гостоприемство.

"Храненето е език, начин на говорене. Масата, освен маса на гостоприемство, е и сцена. Там могат да се демонстрират различни духовни практики", допълва гостът.

Религиозният пост представлява символично въздържание, насочено към отваряне към Бога, а диетата за отслабване е форма на иманентен самоконтрол, наложен от социални, здравни, естетически норми, пояснява проф. Ставру.

"Как се храним винаги е акт на етически ангажименти, и то на индивидуално ниво", изтъква философът.

Как кулинарните предавания преобръщат представата за кухнята като интимно пространство на любов, защо през малкия екран готвенето изглежда като бойно поле, защо медийният ритуал на хранене привлича зрителите – чуйте отговорите на тези въпроси в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас и Мира Атанасови и двете им дъщери

Харманлийски кози

Мира и Атанас Атанасови и двете им дъщери отглеждат стадо от 250 кози в стопанство на брега на река Харманлийска. През лятото те обитават малка къща непосредствено до оборите, а стопанството освен от козите е обитавано и от редица декоративни животинки, с които децата от Харманли могат да се запознаят при посещенията си във фермата. Мира и Атанас..

публикувано на 09.11.25 в 10:15
Храм „Св. Никита“, Чучер, Македония

За вярата

Една от основните теми на евангелското четиво в днешната неделя е вярата, защото тя е важно условие за нашето спасение. Словото Божие ни разкрива често ярки нейни прояви, благодарение на тях се явява Божията сила в чудеса, за каквито става дума и в този евангелски откъс. Макар и допряла се скришом до Спасителя, кръвотечивата жена не остава..

публикувано на 09.11.25 в 09:40
Група за бални и латино танци

Ние сме тук – нека да танцуваме!

Предлагам да потанцуваме. Ще го направим с помощта на две групи възрастни дами, които са изключително запалени по народните, както и по латино и балните танците. Всички те участват в проекта "Аз съм тук". "Аз съм тук" – изкуството за социална промяна и преодоляване на "присъдата възрастен" Той се случва в София по идея на хореографа Надежда..

публикувано на 08.11.25 в 13:20
Венцислав Иванов и съпругата му Анита

Финландското "сису", българският език и семейното щастие

Дипломатът от кариерата Венцислав Иванов и съпругата му – финландката Анита, зареждат ефира на "Семейно радио" с откровен разговор, изпълнен с десетки езици, държави, дипломатически мисии, семеен уют и житейска мъдрост. Анита започва със значението на "сису" във финския език и как се живее във Финландия, след което продължава с това как е..

публикувано на 08.11.25 в 12:45

Във Варвара идват хора, търсещи спокойствие

Село Варвара се намира на около 70 км от областния град Бургас и на 8 км от общинския център град Царево. Разположено е на 500 метра от брега на Черно море, в най-източните подножия на странджанския планински рид Босна и е в обхвата на природен парк "Странджа". Според легендите гърците, населявали района на Ахтопол, наричали тракийските племена от..

публикувано на 08.11.25 в 10:08