Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как малка българска компания прави хранителни продукти от бирен остатък

| обновено на 26.05.25 в 10:24

В днешното издание на рубриката "Говорят зелените новатори на България" ви срещаме с един от водещите иноватори в устойчивото предприемачество – Денимир Димитров, основател и изпълнителен директор на "Zero Wave", компания с мисия да превръща отпадъци в ценни ресурси. Освен това, той е сред основателите на сдружение "Нулев отпадък България", което работи с международни компании за оптимизиране на работните им процеси и създава образователни наръчници по темата за младежи. В ефира на "Нашият ден" Димитров споделя как започва всичко и накъде се развива инициативата.

Zero Wave e малка българска компания с големи идеи, мисия и желание за опазване на околната среда, което постига, произвеждайки хранителни продукти от суровини, който обикновено биват приемани като отпадък, като например остатъчния малц, отделен след производството на бира. 

Началото: детството на село и прозрението след завръщане от Франция

Интересът на Денимир към нулевия отпадък започва още в ранното му детство, когато прекарва летата при баба и дядо на село. Без да го осъзнава, живее устойчиво – хранителните отпадъци се оползотворяват, нищо не се изхвърля излишно. По думите му това е било част от ежедневието, без екологични термини и мисия – просто начин на живот.

Истинското осъзнаване идва след години, когато се връща в България след следване във Франция. Там вижда как устойчивите практики са част от културата: рециклиране, компостиране, информираност по темата за климатичните промени. За разлика от това, в България тогава липсва обществена чувствителност към тези проблеми. Така, една вечер с приятели, докато обсъждат какво се случва с отпадъка от бирената индустрия, се ражда идеята, от която по-късно се заражда "Zero Wave".

"Оказа се, че само в България, която дори не е типично бирена страна, ежедневно се изхвърлят над 240 тона остатъчен материал от производството на бира", разказва Димитров. Лабораторните тестове показват, че този страничен продукт е богат на макронутриенти, но вместо да бъде използван, често бива изхвърлян и води до отделянето на метан – газ, който е до 28 пъти по-вреден от въглеродния диоксид.

Първите крачки: от идея до международно признание

Компанията "Zero Wave" стартира със силен фокус – да превърне отпадъка от пивоварната индустрия в полезен продукт. Един от първите проекти е създаването на биоразградима посуда, алтернатива на еднократната пластмаса. Идеята идва с въведената през 2019 г. забрана от ЕС за шест вида пластмаси за еднократна употреба.

"Искахме да създадем чиния, която след употреба да се разгражда за 3 до 6 месеца – нещо, което да е в хармония с природата", казва Димитров. Предизвикателствата не закъсняват – няма налична технология, която да постигне това, затова екипът започва от нулата, без външна помощ. Резултатите обаче не закъсняват – компанията печели международно признание и награди за своите иновации.

Какво следва: брашно, крекери и бъдеще без отпадък

Днес фокусът на "Zero Wave" е насочен към производството на брашно от остатъчния материал, което се използва за направата на хранителни продукти като крекери, както и за биоразградима посуда. Брашното вече намира място в производствените линии на големи компании, макар първоначално идеята да е приета с недоверие.

"В началото беше трудно да убедим бизнеса, че този продукт заслужава шанс. Но след като започнаха да го пробват, видяха потенциала му", споделя Денимир.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Какъв е редът за обжалване на наказателното постановление при ПТП

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси. Петър Иванов, Варна: Издадено ми е наказателно постановление от КАТ за причинено пътно-транспортно произшествие (ПТП) с парична глоба и 4 месеца лишаване от право на управление на МПС. Какъв е редът за обжалване на наказателното..

публикувано на 20.06.25 в 14:50
Касиел Ноа Ашер в сцена от спектакъла „Театър, любов моя“

Касиел Ноа Ашер: Не искаме да сме безволеви изпълнители в чужд театър

В рамките на рубриката "Темата на деня" актрисата Касиел Ноа Ашер повдигна болезнени, но нужни въпроси за състоянието на културата у нас и ролята на театъра като начин за преживяване и осмисляне на трагедиите на живота. В предаването "Нашият ден" тя сподели своята позиция с характерната си откровеност и страст. "Ще ми се да не сме безволеви..

обновено на 20.06.25 в 13:15

Всеки бежанец носи травма – и мечта за нов дом

В рубриката "Разговорът" обръщаме внимание на онези, които са били принудени да напуснат домовете си, за да търсят спасение и нов живот далеч от войната. На Световния ден на бежанците разговаряме с Линда Ауанис – основател и председател на Сдружение "Съвет на жените бежанки в България" , организация, подкрепяна от Върховния комисариат на ООН за..

обновено на 20.06.25 в 12:44
Проф. Илин Савов и Анелия Торошанова

Конвенционалната престъпност вече 90% е в симбиоза с киберпрестъпността

Световният форум на полицейските организации и агенции за сигурност Дубай World Police Summit 2025 и Световния форум за киберразузнаване с електронно наблюдение в Прага 2025 – два международни форума в областта на сигурността, състояли се в изключително изострена в глобален мащаб обстановка на военен конфликт в Близкия изток.  Комисар, проф. д-р на..

публикувано на 20.06.25 в 12:40

Йога, духовност и източна мъдрост – японски учители споделят опит в столицата

Световноизвестните японски духовни учители Хидетоши Онозука и Казуе Матсумото пристигат в София, за да изнесат поредица от лекции, посветени на духовността, културата, здравословния начин на живот и пътя към вътрешна хармония. Те ще споделят японския опит за справяне със стреса и постигане на баланс между професионалния и личния живот...

обновено на 20.06.25 в 11:23