Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

| обновено на 03.06.25 в 12:50
Цветан Димитров
Снимка: БНР

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по занаятчийско сиренарство, което той ще води. Димитров е добре познат на публиката със своята работа по съживяването на зеленото сирене от Черни Вит — едно от едва три известни сирена в Европа с естествена плесен и единственото такова на Балканите.

На въпроса дали се занимава с кулинарна археология, Димитров отговаря с усмивка, но напълно сериозно. "Интересът към такива продукти е изключително голям", казва той в предаването "Време за наука." "Много от българските сирена не са описвани никога досега, което ни дава уникалната възможност да ги преоткрием сега — чрез проучване, практика и предаване на знанието."

Това предаване на знанието е сърцевината на неговата дейност. Според Димитров занаятите са процес на непрекъснато обучение. "Важно е не само да пазим старите технологии, но и да ги направим разбираеми и приложими за съвременния човек. Трябва да знаем кой ни е обучил, какво сме научили и как го предаваме нататък."

Работата му с колеги от Биологическия факултет показва нещо изключително интересно — почти във всички традиционни български домашни сирена се откриват пробиотични бактерии, които са уникални за съответния регион. "Тези микроорганизми са местни и придават на сирената не само характерен вкус, но и здравословни свойства, които са съхранени през поколенията."

Цветан Димитров подчертава още две ключови зависимости — между сиренето и породата животни, от които се добива млякото, както и между сиренето и хората, които съхраняват знанията за неговото производство. "Това знание често е частично, разпръснато, предавано от уста на уста. Затова е нужно да го съберем, запишем, обучаваме и покажем."

Визията му за бъдещето е ясна: "Искам в България да има онази "домашна наука", която винаги е съществувала — показна, жива, предавана. Ние се гордеем с храната си. Нека тя стане още по-видима. Нека имаме майстори, които да се гордеят със занаята си и с това, което създават."

Съхраняването и преоткриването на традиционното сиренарство в България не е просто връщане към миналото — то е инвестиция в бъдещето. Благодарение на хора като Цветан Димитров, този път изглежда все по-възможен.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от протеста

Жителите на Локорско и Кремиковци протестират срещу инвестиционните намерения в района

След протеста и автошествието на жителите на с. Локорско и кв. Кремиковци срещу инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив и преработка на строителни материали на територията на район "Кремиковци" – разговор в "Нашият ден" с Марин Грозданов , представител на инициативния граждански комитет, организирал протестната акция...

публикувано на 03.09.25 в 10:24
Обмяна на опит по Еразъм+

Илия Петков: Всяко дете има право на качествено образование

"Специални, равнопоставени и ценени в училище и в живота" е проект и инициатива на Средно училище "Иван Вазов" в град Сопот. Училището има сериозен опит в работата по европейски образователни проекти от 2007 година, основно по програмата на Европейската комисия Еразъм+.  В "Нашият ден" разговаряме с координатора и основен двигател на тези..

публикувано на 03.09.25 в 11:00

"Не изяждай мечтата си!"

Новото издание на култовото предаване " И рибар съм, и ловец съм " тази неделя е посветено на един неочакван аспект от риболовните и ловни практики – мечтата! Защото рибарите отдавна вече са повече мечтатели, отколкото колоси на семейната прехрана. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев беседват за новата мода в риболова, а именно "Хвани и..

публикувано на 01.09.25 в 16:50

Започва Църковната нова година

На първи септември започва Църковната нова година . С какво е свързана датата, какво е значението на този ден, какви са приликите и разликите с другите вероизповедания – Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден". Кръстева обяснява: "Църковният календар е създаден за нуждите и изискванията на църквата. Има за цел да създава връзка между..

публикувано на 01.09.25 в 10:28

Хестър Гартрел – експертка от Лондон в Екипа на София

В "Мигранти с таланти" ви представяме Хестър Гартрел, която е от Лондон и живее в София от пет години. Тя има бакалавърска степен по история и теология MA (Hons) от Университета в Глазгоу и е завършила магистратура в Университета в Единбург. Преди да се премести в България, е работила в отдела за достъп и ангажираност на "Birkbeck, University of..

публикувано на 29.08.25 в 11:55