Радиоколекция

всеки делничен ден от 0.15 часа

Можете да слушате избрани стихове и проза от български и световни автори, прочетени както от най-добрите наши артисти, така и от студенти от НАТФИЗ, показали усет към словото. Бутикова серия за ценителите на изящната словесност.

Публикации

Радиоколекция: „Нощта срещу Рождество”

В рубриката „Радиоколекция” от 7 до 20 декември в десет части ще се излъчи (със съкращения) повестта на Николай Василиевич Гогол „Нощта срещу Рождество”. Тя е написана през 1830 година и е включена в сборника „Вечери в селцето край Диканка”. В нея с..

публикувано на 05.12.11 в 14:05

От 24 май Радиотеатърът започва излъчването на романа „Антихрист” на Емилиян Станев в рубриката „Радиоколекция”

„Антихрист” е сравнително по-малко познат на читателите роман. Литературният канон, през който основно се приема големият български писател Емилиян Станев, е романът му „Иван Кондарев”. „...От нямане какво да правя и защото ми се иска да забравя лютата..

публикувано на 19.05.10 в 10:34

Софроний по радиото - новото предизвикателство на Радиоколекцията

 „...И ний ся извинявахме, како сме человеци чуждинци и прости. И като са варнахме назад, фатиха ни тамо яничарите, що вардяха и искаха да убият нас, почто они не видели нас като преминахме сас ония народ. И като са свободихме от тамо, пойдохме на общая..

публикувано на 10.05.10 в 07:01

„Радиоколекция” от 3 до 7 май

През тази седмица в „Радиоколекция” ще звучат стихове от съвременни български поети: от доайена на християнската лирика Радко Радков, който, за жалост, наскоро напусна този свят, до младата и талантлива Ирена Панкева. • понеделник – Радко Радков • вторник..

публикувано на 03.05.10 в 09:35

„Радиоколекция” от 26 до 30 април

Тази седмица сме избрали стихове от Фредерико Гарсия Лорка, които ще прозвучат в понеделник, във вторник продължаваме със стихове от Любомир Левчев, а в четвъртък сме избрали стихове от Николай Райнов и в петък ще завършим седмицата със стихове на Радой Ралин.

публикувано на 27.04.10 в 13:05

"Радиоколекция" от 19 до 23 април

Тази седмица ще бъде посветена изцяло на поезията. В понеделник сме избрали стихове от Сен-Джон Перс, в сряда ще продължим със стихове от Рубен Дарио (едно негово стихотворение ви предлагаме по-долу), в четвъртък ви окачва среща със стиховете на Николас..

публикувано на 16.04.10 в 09:56

Радиоколекция от 12 до 16 април

„Паметта се руши както стар град. Празнотите на преустройващата се Москва се запълват отново с архитектурно съдържание. А в пропастите на паметта остават само призраците на вече несъществуващи, ликвидирани улици, пресечки, затънтени места...” Така..

публикувано на 08.04.10 в 09:07

"Радиоколекция" от 6 до 9 април

Във вторник ще звучат стихове от Щефан Хермлин, в сряда – от Габриела Мистрал, в четвъртък можете да чуете три ултра кратки разказа от Момо Капор и в петък ще завършим седмицата със стихове на Шарл Бодлер. Неговият "Албатрос", който е и своеобразен..

публикувано на 30.03.10 в 13:29

"Радиоколекция" от 29 март до 1 април

През цялата седмица ще звучат стихове на испански поети от Златния век: в понеделник - на Мигел де Сервантес, във вторник - на Луис де Гонгора (един негов сонет ви предлагаме по-долу), в сряда на - Лопе де Вега и в четвъртък - на Хуана Инес де ла Крус...

публикувано на 26.03.10 в 09:17

Радиоколекция от 22 до 26 март

В понеделник ще чуете разказа на Христо Калчев „Лека скука”, във вторник ви очаква откъс от „Нещо като автобиография или потта на жабата” от Акира Куросава, в сряда ви предлагаме стихове от Иван Теофилов, в четвъртък ви очаква среща със стихове на Христо..

публикувано на 18.03.10 в 14:36