Радиоколекция

всеки делничен ден от 0.15 часа

Можете да слушате избрани стихове и проза от български и световни автори, прочетени както от най-добрите наши артисти, така и от студенти от НАТФИЗ, показали усет към словото. Бутикова серия за ценителите на изящната словесност.

Публикации

Животът според Мирон Иванов

„Комическо съчинение“ – така е определил авторът своя сатиричен роман „Живей като другите и бъди благословен“. Романът е написан през далечната 1975 година. Авторът е Мирон Иванов. „Комическо съчинение“, в което се преливат фантазии и реалност,..

публикувано на 20.11.21 в 08:15

Портрети на поети

В понеделник 13 септември 2021 от 0.15 часа на вълните на програма „Христо Ботев” можете да чуете поетически портрет на без време напусналия ни поет Марин Бодаков. В момент, в който всичко казано изглежда недостатъчно и ненамясто, нека оставим да..

публикувано на 12.09.21 в 13:25

Уникално! Балкански киберпънк роман в „Радиоколекция“!

„Кръстьо Кръстев. „Мутанти-дот-ком“ Балкански киберпънк роман“ – така започват 15 издания от радиоколекцията на програма „Христо Ботев“. Една сутрин Крум Крумов Крумов, главен герой в романа, се събужда и открива, че на тила му е монтирана компютърна..

публикувано на 01.06.21 в 18:17
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на..

публикувано на 12.01.21 в 17:04
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и..

публикувано на 30.11.20 в 08:00

Нeжните спирали от Северозапада

В рубриката „Радиоколекция“ през август звучи вълшебният глас на Северозапада с неговия най-отдаден и искрен певец – Йордан Радичков. Неговите неподправени истории са разказани от водещи български актьори – Апостол Карамитев, Григор Вачков, Константин..

публикувано на 05.08.19 в 08:15
Недялко Славов и неговият роман

„Камбаната“ – една възхита на квадрат

От 1 октомври в рубриката „Радиоколекция“ тръгва излъчването на романа на Недялко Славов „Камбаната“, прочетен по блестящ начин от актьора Валентин Ганев. Недялко Славов е един от най-добрите български писатели в днешно време, който – след като изяви своя..

публикувано на 30.09.18 в 09:05

„Коприна” на Алесандро Барико – романът като музика

„Коприна” на Алесандро Барико – италианския писател, преподавател по творческо писане, киносценарист, драматург, режисьор и музикант, е книга, която оставя без дъх. Оставя без дъх и заради историята, която разказва, и заради езика, с който разказва...

публикувано на 12.08.18 в 17:25

Иван Бърнев чете „Малкият принц“

В рубриката „Радиоколекция“ Радиотеатърът ви представя „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери. Актьорът Иван Бърнев прие предизвикателството и се справи блестящо с нелеката задача. Струва си да слушате. Антоан дьо Сент Екзюпери е написал „Малкият..

публикувано на 03.06.18 в 09:10

Радост от/на/във вярата

Няма сякаш, пък и едва ли би могло да има, по-подходящо време от годината от времето ток у преди Рождество Христово, за да се докоснем до най-новата книга на Теодора Димова „Първият рожден ден” и на „Радиоколекцията” по нея, изработена от екип..

обновено на 02.01.18 в 09:01