Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленото строителство е връзката ни със земята и традициите

БНР Новини
Снимка: Асоциация за строителство с естествени материали

Според арх. Николай Маринов, специалист от Асоциацията за строителство с естествени материали, „еко-къщите“ са не само начин да заживеем в мир със средата, която обитаваме:
Тези техники са били практикувани от старите майстори векове наред и това е наследство, към което все по-често ще се налага да се обръщаме.
Така нареченото „зелено строителство“ започва да навлиза в САЩ и Западна Европа след 1970-та година, основно заради енергийната криза.
Днес този тип къщи са особено популярни в Германия, Китай, САЩ и Канада. От практична гледна точка, положителните им страни не включват само намаляване на потреблението на ток, вода и отопление- те подобряват и здравето на своите обитатели.
В Уелс, където се създават цели квартали с такъв тип жилища, е изчислено че те консумират три пъти по-малко енергия, от обикновените къщи и произвеждат повече от необходимата за консумация.
Според арх. Николай Маринов обаче строителството на едно такова жилище не бива да бъде подценявано. И въпреки че построяването и в компанията на приятели и роднини може да бъде страхотно преживяване, тези материали имат своите особености. Ако една къща не се поддържа, природата ще си я вземе обратно. – твърди арх. Маринов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!