Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изоставени деца спасяват Виево


 Смолянското село Виево е разположено на 27 км. от Смолян и на 79 км. от Кърджали. В селото са останали да живеят 390 души. В такива малки населени места да си кмет е предизвикателство, защото си човек за всичко, разказва кметът Венко Палчев. Жителите на селото го търсят за разрешаване на всякакви проблеми, дори възрастните хора го търсят за да  му поръчат лекарства, когато ходи го града. Във Виево живеят и млади семейства, не само възрастно население. Ще се замислите, какво ги задържа в селото. 11 души са избрали, така наречената професия "Приемен родител" с която си докарват добри доходи. 
Приемното семейство може да бъде доброволно или професионално. Професионалното притежава допълнителна квалификация за отглеждане на деца и сключвa договор с доставчик на социална услуга “приемна грижа”. Професионалните приемни семейства предлагат повече услуги и получават заплата за грижата, която предоставят. Доброволните приемни родители получават месечна издръжка и еднократни помощи. 
 Кметът Венко Палчев се опитва да задържи младите хора и да привлече туристи, като работи и в насока за развитие на туризма във Виево. 
Интервюто с Венко Палчев може да чуете в прикачения файл.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремзи Осман: Пеевски избяга от дебата с Доган (видео)

Пеевски избяга от дебата с Ахмед Доган. Така коментира Ремзи Осман, втори в листата за Кърджали на ДПС, регистрирано за участие в изборите като АСП, решението на Делян Пеевски да е водач в Хасково. Ако той се беше кандидатирал в Кърджали, трябваше да се изправи срещу почетния председател Ахмед Доган и тогава дебата щеше да е за бъдещето на България...

публикувано на 24.09.24 в 17:52
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Депутатът Георги Георгиев предрече опорочени избори

Съмнение за честността на вота изрази депутатът от "Възраждане" Георги Георгиев в коментар в сутрешния блок на Радио Кърджали. Георгиев и този път е водач на листата на партията в Кърджали и в Хасково, а също е и областен координатор за двете родопски области.  „Самият факт, че започва да се използва държавата като бухалка и да удря опредени лица,..

публикувано на 24.09.24 в 11:58

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45