Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва приемът в детските ясли и градини в Кърджали

Приемът на заявления в детските ясли и градини в Кърджали започва от първият работен ден на март, съгласно действащата Наредба, а тази година това е 2 март /понеделник/. Приемът  ще продължи два месеца, а  срокове за подаване на документите са разписани в Наредбата за  условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини и в подготвителните групи на училищата на територията на община Кърджали. Това съобщи за Радио Кърджали Веселина Тихомирова, зам.-кмет на общината: 

"277 са свободните места в яслени групи за деца родени през 2018 година и 380 за първа възрастова група. Това е капацитетът на детските градини в град Кърджали, с който общината стартира приема на заявления за постъпване  в тях през новата учебна 2020/2021 година.

Родителите имат достатъчно време за подаване на документите до края на месец април, а необходимата документация изисквана от тях може да бъде открита на сайта на общината или в съответната детска градина.

За новата учебна година приемът в детските градини на територията на град Кърджали ще се осъществява в 13 ясленни групи и 16 - първа група.

 Приемът на деца в детските градини се извършва  в изпълнение на разпоредбите на чл.4, ал.1, 2 и 3 от Наредбата №5 за предучилищно образование. Постъпването на  дете в детските градини е пожелание и избор на родителя. При подаване на документите те трябва да бъдат пълен комплект. След извършване на класирането, от 1 до 10 юни, родителите  са длъжни да потвърдят градината, в която е класирано детето или да откажат в очакване на второто класиране." 

Новата детска градина "Мир" в Кърджали няма да приема деца в първа възрастова група за учебната 2020/2021 година, съобщи още Веселина Тихомирова. Припомням, че детската градина бе възобновена из основи по европейска програма и отвори врати през септември на 2019 година. 

"Фактът, че детската градина беше разкрита през изминалата година, съответно бяха обявени места за всички възрастови групи. Броят на заявленията за деца в първа възрастова група надхвърляше 70. Тези деца нямаше как да бъдат обхванати от другите детски градини. И заради това прием в ДГ „Мир“ за учебната 2019/2020 г. беше извършен в две първи възрастови групи. Броят на подадените заявления сформира и една втора възрастова група. Стават три градински до тук. И четвъртата група, която се сформира тя бе между 5 и 6-годишни. Като 5-годишните преобладават като брой – над 15, а 6-годишните са 5 деца, които постъпват на училище за тази учебна година. Тези 5-годишни наесен са 6-годишни и задължително посещават детската градина, съответно не освобождават занималня или група. Точно това налага да няма такъв прием. Детската градина е 6-групна с 2 яслени и 4 градински. Прием има в 2 яслени за 50 деца и за 5 деца е допълнително обявен прием, които ще бъдат на 6 години." 

Чуйте цялото интервю на Илияна Типова със заместник кмета Веселина Тихомирова: 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07