Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три филма на Ермитажа с превод на български език

Регионален исторически музей "Стою Шишков" - Смолян
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Регионалния исторически музей (РИМ)  „Стою Шишков“  в Смолян показва виртуални екскурзии съвместно със световноизвестния музей Ермитаж. Това сътрудничество между българската и руската институции може да се види във фесбук страницата на смолянския музей. Става дума за три документални филма на руския държавен музей Ермитаж които са преведени на български език. За първи път се случва такова сътрудничество  между български музей и световно известния руски музей.

Връзката с Ермитажа е направена благодарение идеята на реставратора Дима Димитрова от РИМ Смолян да бъдат направени преводи на три филма – виртуални екскурзии заснети от руския музей.

Световно известния руски музей Ермитаж реагира на световната пандемия, като създаде собствени виртуални екскурзии.

, разказва, че са си харесали три от филмите, които са свързани с България и са предложили на колегите си от Русия да ги преведат на български език, със субтитри.

„Това наше предложение беше прието много радушно и много бързо го реализираха. Руските колеги от Ермитажа ни поискаха да им пратим субтитрите на български и буквално за 24 часа беше готово всичко“, разказва Василева.

Филмите които са с превод на български са „Съкровището на Хан Кубрат“, „Ювелирното изкуство през античността“ и „Кожени, художествени изделия от стара Европа“.

За първи път продукти на прочутия руски музей излизат с превод на български език. От музея в родопския град продължават да работят по превода и на четвърти филм и предвиждат филмите да бъдат предложени и на посетителите в музея след прекратяване на извънредното положение.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40