Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адлен Шевкед, ДПС: От новото НС очаквам сигурност и диалог


Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, както и разпределението на мандатите за партиите и коалициите, които ще бъдат парламентарно представени в новото 48-о Народно събрание. 

Сега остава Централната избирателна комисия да обяви и имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест най-късно до 9 октомври, неделя.

В студиото на Радио Кърджали разговаряхме с Адлен Шевкед, депутат от 47 НС, 4-та в листата с депутати на ДПС за 09 МИР Кърджали. ДПС взе 4 мандата от Кърджали. Водач на листата в Кърджали бе Мустафа Карадйъ, който по традиция избира да влезе с мандата от 30 МИР Шумен, където също е водач, но Централната избирателна комисия ще обяви имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест най-късно до 9 октомври, неделя. 

С Адлен Шефкед разговаряме за очакванията й от бъдещия Парламент, евентуални коалиционни партньорства и кои са най-належащите закони за гласуване, какви мерки са необходими за справяне с енергийната криза и инфлацията. 

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ-СДС и ДПС? И с кой още? 

"Нашият председател (Мустафа Карадайъ, бел. ред) даде ясно послание към всички парламентарни групи. Ние сме на мнение, че е възможна коалиция между партии, които имат евроатлантическа ориентация. Не е споменал конкретна партия. Българският избирател даде ясен знак, че България трябва да се управлява коалиционно. За ДПС най-важна ценност е евроатлантическата ориентация на България и продължаването на тази линия в развитието на нашата родина. Така, че конкретни партии ние не посочваме, посочваме ценностна система, която трябва да бъде следвана оттук нататък".  

Кои са належащите проектозакони, които трябва да се гласуват? 

"Ние ужасно много закъсняхме с Плана за възстановяване и устойчивост. Другите европейски държави вече ползват този ресурс. Ковид кризата нанесе огромни поражения и върху бизнеса и икономиката, и върху домакинствата. Разбира се, и законът за държавния бюджет. Това са основните закони, които трябва да бъдат изпълнени до края на тази година, за да може да има една относителна сигурност и стабилност и за бизнеса, и за домакинствата". 

 Местните приоритети за Кърджали и региона на Движението за права и свободи са за играждането на околовръстен път на областния град, каза още Адлен Шевкед. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Димитров

Георги от "Паисий" участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали , смята д-р Сезгин Бекир. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират н ови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление, центровете за лечение на зависимости са далеч от..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57