Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов: Инцидентът с ракетата в Полша показва, че е време за преговори

Александър Симов
Снимка: БГНЕС


Всички анализатори до момента са категорични, че ракетата, която уби двама души на територията на Полша, не е изстреляна с умисъл, а по-скоро става дума за случаен инцидент. За сдържаност призова служебният премиер Гълъб Донев, докато не се изяснят обстоятелствата. 
Вечерта след като се случи инцидента, сякаш бяхме на ръба на трета световна война. Мнозина призоваха за задействане на чл.5 от договора на НАТО, а това означава директен военен сблъсък с Русия. Вчера обаче призивите бяха за сдържаност, докато се изясни ситуация. Американският президент Джо Байдън определи като "малко вероятно" ракетата да е изстреляна от Русия. Какво означава това за бъдещето на конфликта и има ли ескалация на напрежението, както пък го определи президентът на Украйна, по темата разговаряме с Александър Симов от БСП. 
По думите на Алексанър Симов, имало е потресаваща ралика между реакциите на европейските лидери и на американския президент Джо Байдън, и реакциите на нашите управници, спрямо ракетният инцидент в Полша: 

"От първия миг, когато стане такъв сериозен инцидент, нормалния политик не си мисли как да отиде да воюва, а да изясни цялата фактическа истина, преди да говори каквото и да е. Защото в такава ситуация думите тежат, фразите тежат и заради това с ужас наблюдавах как представителите на нашата политическа фауна, хора, които никога не са ходили в казарма, не са виждали автомат отблизо, започнаха да говорят за член 5, за това как трябва да се марширува по Червения площад. Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ казваше, че трябва да „праснем“ 2-3 ракети по Кремъл. Арман Бабикян, бивш депутат, протестър, говореше как е време да пращаме в запас цялото население на България. Това ми се струва потресаващо, защото контрастира с фона на хладнокръвните, премислени и наистина много въздържани реакции на световния елит. Което означава само едно – Западът упорито не иска да влиза във фактическа война в Русия, защото осъзнава, че ако този конфликт се разрасне, губещи ще бъдат абсолютно всички" каза Симов.  

Възможно ли е случилото се да бъде повод за преговори?

"Мисля, че от този случай, от начина по който американците „плеснаха по устата“ Зеленски, защото в случая те наистина от самото начало започнаха да опровергават неговите версии, показва, че вече са готови да се търси някакъв мирен изход от тези преговори". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Савов за красотата на кратките фрази не по ноти, а на белия лист

Кърджалийският оркестрант  и музикант Димитър Савов, учител по музика, познат на много кърджалийци, включително и на нашата колежка Мария Колева издаде малка джобна книга с афоризми "Ужилен от Колибри". За заглавието му помага крилата мисъл на автор от прибалтийските държави , че афоризмът е насекомо за критИка , а за автора е птица ...

публикувано на 06.10.24 в 17:10

Димитрина Табакчиева-Будахер: Чуваш бомбите как минават покрай теб и не знаеш къде ще паднат

Димитрина Табакчиева-Будахер е родом от Кърджали. Тя, заедно със семейството си са едни от хората, които се евакуираха с правителствения самолет от Ливан, заради ескалиралото напражение в близкоизточните страни. Димитрина Табакчиева-Будахер разказва за живота между бомбите и смъртта, за страха, че излизайки  сутрин на работа вместо “довиждане” казваш..

публикувано на 04.10.24 в 14:35
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42