Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" е на път да стане столетник?!



Като истински козирог, Весела Фламбурари стоеше здраво зад гърба ни и подкрепяше през цялото време предаването мъник. Тя ни забавляваше със своите герои, които отразяват детето у нас, но и мъдростта, желанието за израстване и стремежа към красотата, които често противоречат на натиска на външния свят. Нейната мишка Метличина ни приготвяше грижливо бонбони от теменужка и ни напътстваше за рождения ни ден. А Ния напътстваше всички пораснали деца, на които им предстои да напуснат родния дом. Темите за дядо Коледа, за известните мечета, летните вещици, за новия филм по "Властелина....." обогатиха познанията ни по литература и фолклор. На въпроса до кой приказен герой се доближава най-много до предаването, дали омъдрелия Йори, или пък Мечо Пух или пък Пипи, която не може да напише покана за рождения си ден, детската писателка каза: "Разбира се, предаването може да бъде и Мечо Пух, и Йори, и Пипи, обаче понеже сме на българска територия, можем да кажем, че предаването не е Мечо Пух или Йори, а е Лиско и Мокси, от книгата Приключенията на Борис Априлов. Много сладка книжка, която прилича много на Мечо Пух, и не бива да забравяме за нейния автор. И той има едно такова откъсче, което е маааааалко така, рожденденско: "

А Лиско се появи и каза: — Охоо, три умни същества на едно място! — Лиско, здравей!  Добре, че дойде!— Сега ще става каквото ще става! ...

....Димби припряно погледна ръката си на онова място, където обикновено се поставят ръчните часовници.

— Димби, защо поглеждаш ръката си? — Тренировка — изчерви се Димби....— Понеже ще ми подаряват часовник. ....Уча се как да поглеждам часовника, като ми го подарят".


Според Весела, "Вкусен следобед "го очаква светло бъдеще и  спокойно може да стане един столетник". Древнобългарската костенурка може да се оприличи на предаването.

Приказните герои на Весела Фламбурари, също нямаха никакво търпение да поздравят Вкусен следобед.Хвънилъв Иванов е герой от детските предавания на програма "Христо Ботев", където Весела е работила като автор на детско предаване.

Той е един изследовател и ловец, търсач в страната Тинтири минтириндия, а в нея каквото и да си измисляш, става истина. Един ден му се случва приключение, свързано с рождения ден. Нека да чуем приказната история:

Може да чуете целия разговор и откъсите в прикачените файлове.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Много тежка пролет за хората с алергии

По-рано, с половин месец, започна сезонът на алергии тази година, хората с астма се влошиха, имаме  и доста нови случаи, коментира за радио Кърджали алергологът д-р Мони Турналиев. Ранната пролет се застъпи с вълна от грип и КОВИД, пренос на пясък от Сахара и сезонът на плесените. По думите му грипът е изострил съществуващи заболявания,..

публикувано на 07.06.24 в 11:24

Роман Романов е победител във фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР

Младият певец Роман Романов от златоградското село Старцево е победител в годишната фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР програма "Христо Ботев" в категория - Мъже солисти, с песента ,,Да знаеш майчо", аранжирана от проф. акад. Милчо Василев, акомпанимент на Щатен народен оркестър при АМТИИ проф. Асен Диамандиев, гр. Пловдив. За отличието се..

публикувано на 07.06.24 в 09:43

Работодатели, обучаващи организации и търсещи работа се срещат на обща трудова борса в Кърджали

Поредната обща трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, ще се проведе в Кърджали на 7 юни от 10:30 ч. в Дом на културата. На нея освен фирми и организации в качеството си на работодатели, ще присъстват и обучаващи организации, каза  Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали и допълни, че тази година двойно повече..

публикувано на 06.06.24 в 12:27

На Петровден откриват Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" в Стойките

В родното село на Апостол Кисьов - Стойките ще се проведе V-ти Национален гайдарски събор на негово име. Гайдари от цялата страна ще си дадат среща на 29 и 30 юни в родопското село. Преди пет години инициативен комитет решават съвместно с читалище “Пробуда - 1903” с. Стойките да основат събор на гайдари. За този период в селото отвори врати и..

публикувано на 04.06.24 в 15:41

Носията и гайдата на Стою Чонгаров стават част от съкровищницата на музея в Смолян

Наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян  неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други..

публикувано на 04.06.24 в 13:31

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35

Джазът завладява Кърджали на 15 юни

За 13-ти път през юни Кърджали ще бъде домакин на Кърджали Джаз фест, който е приемник на фестивала "Долината на Орфей". Тази година форумът ще се проведе на 15 юни, събота, на традиционното място - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал". Новото в изданието е началният час - 12 на обед, и увеличеният брой групи, които ще участват - четири.  "Решили..

обновено на 03.06.24 в 14:24