Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждането за синята зона: "Блокиране на улици, лоша пътна инфраструктура, високи абонаменти"


Близо 50 души присъстваха на общественото обсъждане за промени в наредбата за синята зона в Кърджали, което се състоя в снощи в залата на бизнесинкубатора. Гражданите имаха възможност в продължение на един месец да отправят своите писмени предложения и възражения до общинската администрация. На срещата с гражданите стана ясно, че са постъпили 2 предложения, една протестна декларация и едно писмо на медицинските работници от Поликлиниката. Управителят на синята зона Шенай Мехмедали ги съобщи:

"Първото предложение е от Орхан Рашид, жител на град Кърджали. Той предлага намаляване на работното време на синята зона.

Второто е протестна декларация с приложена подписка от живущите на ул. "Осогово" в района ДКЦ 1 за отмяна на синя зона в района до привеждането на прилежащата инфраструктура във вид, подходящ за паркиран.

Третото предложение е писмо от работещите медицински работници в района на ДКЦ 1 - Поликлиниката с предложение района на поликлиниката с бариера и да се посзволи на работещите медицински лица да паркират там срещу пропуск или таксата за медицински лица, работещи в района да се намали на 20 лв. месечно.  

Четвъртото предложение е писмо от Метин Ахмед, жител на град Кърджали с предложение да се очертаят паркоместа и от двете страни на ул. "Стадионска", поради недостатъчен брой паркоместа в района".

Шенай Мехмедали каза още, че освен тези предложения, при срещи с граждани са се оформили 4 основни предложения за промяна в наредбата, които общината предлага. А те са за намаляване на работното време с един час, намаляване на месечния абонамент за работещите, облекчаване на документацията при подновяване на абонамента за живущи. Буферните паркинги при стадиона и пазара са четвъртото предложение за промяна в наредбата, тъй като те трябва да се гласуват на сесията и да бъдат включени в наредбата.

На място в залата на бизнесинкубатора взеха думата близо 20 души. Всеки изказа по-скоро недоволство от неудобството, което налага синята зона. Проблемите бяха персонални за отделни улици или междублокови пространства, но предложенията, които бяха приети за промяна в наредбата са няколко. Ето и някои от проблемите и съответните предложения:

Никола Маринов, който живее на ул. "Булаир" постави два проблема, които трябва да бъдат решение. Първият е затруднената видимост, заради паркоместата около СУ “Йордан Йовков”, а вторият, който и други наши слушатели са поставяли е свързан с жилищния абонамент:

“Имаме два автомобила за които сме платили годишен абонамент. Имаме малко дете. Често се налага баба или дядо да идват в дома ни, за да гледат внучето си, докато ние сме на работа. И за тези час или два, родителите ми трябва да пращат смс-и за синя зона. Нещо по този въпрос няма ли да се измисли, защото това е нечовешко просто.”

Руслан Терзиев, който е общински съветник от ГЕРБ, обяви, че се изказва като гражданин. Той постави въпроса за паркоместата по бул. “България”. Според него видимостта при пресичане на пешеходци е силно намалена и е въпрос на време да се случи някой инцидент.

Есен Устренска, общински съветник от БСП, също се изказа като живуща. Тя даде две предложения. Първото е ограничението от 20% паркоместа за търговските обекти да се конкретизира за кои зони в синята зона отговаря и да се преразгледа. Второто е собствениците на т.нар. антипаркинг устройствата  - оранжеви метални устройства, които се вдигат и се заключват да бъдат задължени в извънработно време на синята зона да не ги активират.

Елка Маргаритова, която е от кв.“Веселчани”, но работи в държавна институция, която се намира на Пазара, предложи абонаментната такса за работещи да бъде годишна и то на поносима цена, а именно между 30 и 60 лв. :

“Аз съм майка на 3 деца. Съжалявам, но на мен не ми е удобно да плащам толкова много, при това на тези малки заплати”.

Камелия Василева, общински съветник от ГЕРБ отправи предложение, касаещо многодетните майки. Тя каза, че в днешно време е рядкост семейство с три деца. Предложението й е многодетните майки да плащат или символична такса или да бъдат освободени от такава.

На обсъждането имаше няколко съветници от ГЕРБ, които съобщиха, че са внесли 19 предложения, събрани от граждани, но не са отразени на общественото обсъждане. 


Имаше и обвинения към общината, че обхвата на синята зона е прекалено голям и че инфраструктурата на пътищата е в окаяно състояние. Зам-кметът Тунджай Шюкрю каза, че след обследване на пътната инфраструктура, са записани 13 улици, които се налага да се ремонтират и обеща, че до края на годината и това ще се случи. Той коментира, че в момента се изчаква приключването на ВиК ремонтите.

Стана ясно, че за миналата година приходите от синята зона са 700 000 лв., но как са изразходвани средствата ще се обобщи, най-вероятно, при годишния отчет на мартенската сесия на общинския съвет, тъй като всички приходи на предприятието се превеждат на Общината.

Днес, 17 февруари,  всички предложения за промяна в транспортната схема ще се разгледат в общинската комисия по транспорт, а на 28 февруари оформените промени ще бъдат предложени за гласуване на сесия на общинския съвет. 

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Димитър Савов за красотата на кратките фрази не по ноти, а на белия лист

Кърджалийският оркестрант  и музикант Димитър Савов, учител по музика, познат на много кърджалийци, включително и на нашата колежка Мария Колева издаде малка джобна книга с афоризми "Ужилен от Колибри". За заглавието му помага крилата мисъл на автор от прибалтийските държави , че афоризмът е насекомо за критИка , а за автора е птица ...

публикувано на 06.10.24 в 17:10

Димитрина Табакчиева-Будахер: Чуваш бомбите как минават покрай теб и не знаеш къде ще паднат

Димитрина Табакчиева-Будахер е родом от Кърджали. Тя, заедно със семейството си са едни от хората, които се евакуираха с правителствения самолет от Ливан, заради ескалиралото напражение в близкоизточните страни. Димитрина Табакчиева-Будахер разказва за живота между бомбите и смъртта, за страха, че излизайки  сутрин на работа вместо “довиждане” казваш..

публикувано на 04.10.24 в 14:35
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42