Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 май записват за участие във фолклорния фестивал "С песните на Кичка Савова"

Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Започнаха записванията за участие в XII-ти Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова”, който ще се проведе на 27 и 28 май в родното село на тракийската певица Сладун.

Заявки за участие се подават до 10 май 2023 г.  на адрес:

Народно читалище „Изгрев-1928″ с. Сладун, общ. Свиленград, обл. Хасково, пощ. код 6534. Можете да изтеглите формуляра за заявка от сайта на МФФ - www.kichkasavovafest.eu или да попълните електронна заявка, която ще намерите на същия електронен адрес. Всичко, което ви интересува за фестивала, ще откриете отново там.

Първи за участие са се записали фолклорната група от златоградското село Ерма река. Има подадени заявки и от Турция, съобщават организаторите. От две години фестивала е с международно участие. Географската област Тракия се разпростира на територията на три държави – България, Турция и Гърция. Именно тракийския фолклора събра изпълнители от три страна на сцената на фестивала, миналата година. В единадесетото издание участие взеха изпълнители от Чорлу, Република Турция и от Солун, Република Гърция. Регламентът на фестивала в категорията „Певци“ е изпълнение на поне една песен на Кичка Савова.

Организатори са НЧ “Изгрев - 1928” с. Сладун, с финансовата подкрепа на Община Свиленград и фондация “Кичка Савова”. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата и института по Етнология и фолклористика към БАН и медийното партньорство на БНР - Радио Кърджали.

Чуйте още в прикачения звуков файл.


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев, "Галъп": ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната

ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната, коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на Радио Кърджали: "ДПС вероятно ще е втора политическа сила. При всички има ерозия, но тук ниската избирателна активност със сигурност дава възможност на по-добър резултат на ДПС, тъй като на тези избори по-скоро отидоха да..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Ботевци представиха Кърджали в Шестия национален преглед на фанфарните оркестри

Фанфарният оркестър при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали навърши 10 години. Наскоро момичетата и момчетата, които участват в него, прославиха името на родния Кърджали из страната, като изпълниха спонтанни концерти и участваха в участваха в Шестия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в..

публикувано на 09.06.24 в 00:39
Пчеларовци честваха с шествие и тържество 24 май.

За "Женско царство" се подготвят в Пчеларово

Докато в повечето български села културните прояви оредяват и читалищата все повече опустяват, в чернооченското село Пчеларово е обратно. С всяка следваща година се възражда някоя от старите традиции. След възстановките на ритуали от миналото, като Бабинден, Лазаруване, Коледуване, активистите на читалище "Иван Буюклиев - 1926" сега са се заели да..

публикувано на 08.06.24 в 20:03

Роман Романов е победител във фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР

Младият певец Роман Романов от златоградското село Старцево е победител в годишната фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР програма "Христо Ботев" в категория - Мъже солисти, с песента ,,Да знаеш майчо", аранжирана от проф. акад. Милчо Василев, акомпанимент на Щатен народен оркестър при АМТИИ проф. Асен Диамандиев, гр. Пловдив. За отличието се..

обновено на 08.06.24 в 16:01
Фотограф: Кремена ВАТЕВА

Как се рисува с фотоапарат?

Красиви кадри в Бургас и Кърджали , предадани с почерк на художник предложи на посетителите на Керимовата къща роденият тук фотограф Тенчо Петков. Изложбата " Срещи с природата през погледа на един родопчанин, живеещ до морето" показва 30 фотографии върху платно. Целта на проекта  е да се представи красотата и разнообразието на..

публикувано на 07.06.24 в 12:49