Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавърма с пилешко с Пеце Нешковски - лесно, бързо и бюджетно!

2
Снимка: БНР-Кърджали

"Вкусен следобед" и шеф готвач Пеце Нешковски започват нова видеорубрика за най-цветното и свободно предаване в ефира на радио Кърджали. Защото всички на Балканите стоим на една маса и си хапваме скара и салата, а в нашия радиоресторант всеки е приет и се чувства удобно. Ще ви предлагаме лесни и дори бюджетни рецепти от балканската кухня, кулинарни шедьоври, аламинути и всякакви вкусотии - специално за "Вкусен следобед"! Може да готвите с нас, а може и да си запишете рецептата, която ще публикуваме тук и във Фейсбук страницата на радиото, под видеото. Рецептите от нас - вкусотиите в чинии и у нас, и Вас! А ето какво стартово сготви шеф Нешковски за началото на рубриката - кавърма с пилешко и зеленчуци в тесто.

КАВЪРМА С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ОТ ПРИЛЕП

Необходими продукти:

2 броя пилешки гърди

2 чушки – зелена и червена
1 голяма глава червен лук
150 грама гъби печурки или манатарки
Чесън колкото обичате
1 средноголям домат
2 малки моркова
Домашно масло
200 грама пълномаслен кашкавал
Тесто за пица
Олио, в което сме пресовали чесън
Подправки: 
сол, черен пипер, риган, суха зеленчукова подправка-смес, по желание.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме пилешките гърди, разделени на две филета на хапки като за месо за готвенe. Слагаме масло в тигана достатъчно количество, че да не ни загори месото. Тръскаме тигана многократно, за да не се запържи пилешкото, а да се изпече равномерно и да се запазят соковете. Нарязваме червения лук на полумесеци, а зелената и червената чушка нарязваме първо напречно на две, а след това на ивици. Махаме пилешкото от огъня. Важно е да не се препича месото, нито да се запържва като по време на готвенето не добавяме вода, а само масло, ако е нужно. Слагаме чушките в тигана, като ги обръщаме само с движение на тигана. Добавяме и лук. Добавяме месото, което сме дръпнали настрани. То има сок, така че не се налага да добавяме масло, но ако прецените, че е нужно, сложете, обръщаме и смесваме зеленчуците по описания начин.
Към зеленчуковата смес слагаме и домата, нарязан на кубчета.
Прибавете най-накрая морковите, нарязани на дълги ивици и дръжте съвсем за кратко. По време на задушаването на зеленчуците добавяте по малко от олиото, в което има накиснат пасиран чесън. Към ястието добавяте и пълномасления кашкавал, настърган на ренде. Сипвате готовата смес от зеленчуци и месо в сач. От готовото тесто, като за пица, разточвате кръгло тънко парче и запечатвате ястието като ръбовете на тестото обгръщат сача. Печете в силно загрята фурна на 300 градуса за 2 минути, но на домашна може да е нужно и повече. Приятен апетит.
В делничния ден намусен, да направим следобеда си вкусен!
Следете предаването в интернет страницата на радио Кърджали, всяка неделя от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн на https://binar.bg/radio-kardzhali/
Следете кулинарните видеа за "Вкусен следобед" с шеф Пеце Нешковски във Фейсбук страницата на радио Кърджали - https://www.facebook.com/bnr.kardzhali/.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25