Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелевата чорба - трезве бульон без конкуренция

Киселото зеле е кралицата на масата, казва топ кулинаря Росица Генчева


Малък сечко чука на вратата, а заедно с това идва времето и на киселото зеле. Както знаем, то се слага в бидоните когато е студено, за да не се разваля. Един поглед на пазара на производителите показва, че зелето тип кьосе, най-хубавото за тази цел, е от лев, до лев и двайсет и лев и петдесет. Камбите са 3 лева за килограм, а морковите вървят по левче и по лев и петдесет. Така че побързайте, цените няма скоро да паднат, а зелето попривършва.

Кулинарката Росица Генчева ще ни каже как се прави кисело зеле в бидони и ще ни предложи една рецепта за зеле с пилешки бутчета от останалите на рафта буркани в мазето. "Никога в моето семейство, така продължават и децата ми, не са си купували кисело зеле, освен ако не свърши". Домашното си е домашно"

Колко вида туршия прави Росица Генчева? Днес дадох пак на децата по един трилитров буркан. Аз правя много неща, като всяка българска домакиня, която спазва традициите - и обикновена със сол, и царската туршия по суров начин, и с марина, и киселите краставички, и зелените доматки, нищо не е пропуснато, и печените чушки. Според Генчева съхранените във фризер печени чушки са голямо улеснение, а освен това и са и много полезни.

"Такъв трезве бульон като зелева чорба и шкембе няма, не знам коя от двете държи празненство. Зелевата чорба е бижу. Като медицински работник Генчева посочва полезните вещества в киселото зеле. Първо то е натурален пробиотик, освен това съдържа витамин С, витамин К, калций, калий, фосфор....

"На българската трапеза киселото зеле си е кралицата на масата, във всичките му варианти". 

Изненадващо, но китайците са приготвяли кисело зеле преди 2000 години. 

Други години киселото зеле се е слагало след Димитровден или след  7 ноември, но сега заради затоплянето, може и до края на ноември, не по-късно. По стара традиция е най-добре да се сложи в маза, в дървено каче. 

Най-хубавият сорт е кьосе, напомни Росица Генчева. 

"Ние правим повече зеле, той съпруга ми го прави. Много е спорно, но ние слагаме 35 грама сол на килограм зеле. На 100 литров бидон слагаме 50 кг зеле кьосе". Кочанът се издълбава и се пълни с морска сол, може и друга, но да бъде йодирана. Зелките се слагат обърнати нагоре, между тях се слагат поне два три кочана царевица, хрян, който  е много добър за ферментацията, дюли и ябълки. Водата, която се използва е преварена или изворна, защото чешмяната съдържа хлор. Зелките не трябва да плуват, а да са притиснати една в друга. Поне 10 см трябва да стига водата над зелките. Притиска се с кръстачка, или пък с венец от лозови пръчки и с гладки камъни. След третия ден започва претакането. Всеки ден в продължение на десетина дена, а след това се разрежда на седмица по един или два пъти. До Нова година и на Коледа има готово зеле. За цвят в бидоните Росица Генчева не слага червено зеле, а в готовия продукт.

Чуйте в звуковия файл как се приготвят пилешки бутчета в кисело зеле.

ЕТО И ЕДНА РЕЦЕПТА ЗА ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ/ЗЕЛЕНЧУЦИ АЛА РОСИ


2 джолана

2 глави лук

2 моркова

червена и зелена чушка

глава чесън

250 грама Гъби

100 милилитра вода

2 броядафинов лист

3-4 зърна бахар,

1 ч.л черен пипер

1 с.л червен пипер

1 с.л. горчица

2 с.л соев сос

1 с.л зехтин

1 ч.ч червено вино

Кимион

Чубрица

Сминдух

чесън на прах

Измитите и почистени добре джоланчета мариновате за една нощ със следната смес: смесвате горчицата, соевия сос и виното с черния и червения пипер, кимиона, чубрицата, сминдуха, чесъна на прах и зехтина.

Всички тези вкусотии слагате в голяма купа и много добре намазвате джоланите. Слагате капака и така оставяте на студено за 24 часа. Слагате ги в по-дълбока тавичка, добавяте маринатата и около 100 милилитра вода, 2 броя. дафинов лист, 3-4 зърна бахар, посолявате и завивате с фолио. Слагате във фурната за 5 часа на 160 градуса и забравяте.

Следва една подробност: На третия час изваждате месото, внимателно отстранявате фолиото, обръщате и оставяте така до четвъртия час отново с фолио. През това време в масло задушавате лука, морковите, червената и зелената чушка, главата чесън, гъбите. Следва изваждане на джоланите, махане на фолиото, наоколо насипвате зеленчуците и печете още около час. Ако е необходимо може да се добави още малко вино, сол и......това е. Да Ви е сладко.

В тази рецепта вместо зеленчуци може да се добави кисело зеле.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!".  Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 24.11.24 в 17:51

Ресми Мурад: Кметовете, подкрепили ДПС - Ново начало са получили ДМС

Кметове на населени места само от ДПС - Ново начало са получили ДМС и това е смущаващо, каза Ресми Мурад, областен лидер на Движението на формацията около Ахмед Доган. По думите му става въпрос за допълнително материално стимулиране на кметове на кметства, които са постигнали добри резултати за движението на Пеевски. "Тук става въпрос за..

публикувано на 21.11.24 в 11:30

Бърза туршия със зеле, когато нямаш време

Сезонът на туршиите е в разгара си, а студеното време в момента способства зелето да втаса. Много домакини нямат нито време, нито сили, за да правя т кисело зеле, което се претака и се чака , за да стане готово. По-лесно е да затворят туршия със зеле в буркан и. Ако вложат и малко естетика, се получават едни чудесни шарени буркани, пълни със..

публикувано на 20.11.24 в 15:47

Павлин Кръстев: Новото начало има влияние в ГЕРБ

Човекът от Новото начало има влияние в ГЕРБ, коментира пред Радио Кърджали Павлин Кръстев, депутат от Алианса за права и свободи. “Ние сме част от тези партии, които подкрепят този санитарен кордон около Делян Пеевски, освен ГЕРБ, което е много притеснително за техните избиратели. Все пак те бяха тези, които не искаха да чуват за Делян Пеевски..

публикувано на 21.11.24 в 10:05
Васил Узунов

Засега маловодието на язовирите от каскада „Арда“ не е критично

В последните няколко години заради продължителните засушавания, високите температури през лятото и липсата на валежи, са причините, които довеждат до по-ниските нива на язовирите, като цяло, в това число и язовир „Студен кладенец“. Това каза в отговор на запитване от Радио Кърджали Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски..

публикувано на 19.11.24 в 16:36

Тази година е суха, но валежите в цялост не са намалели

Липсата на валежи не е основната причина за маловодието в язовирите. Това сочат наблюденията на метеоролозите. Тази година валежите в областите Кърджали, Хасково, Ямбол са в повечето месеци под нормите. Особено през зимните месеци – януари и февруари, те са значително по-ниски дори от ниските валежи, средни за страната. Това обясни доц. Лилия..

публикувано на 19.11.24 в 16:22

Коледата идва с музика в кънтри стил

Тази Коледа ще бъде вълшебна и уютна , защото идва с музика в кънтри стил. Те звучат от новия, 12-и албум на най-успешната кънтри група у нас Lilly of the West. А знаете ли, че това е известна песен на Боб Дилън?  Албумът се състои от 10 емблематични тематични песни, между които и госпъл хит и песен на Ленард Коен ...

публикувано на 19.11.24 в 13:06