За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.
В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.
Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.
Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.
За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът
Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
Младият астроном Атанас Митрев от Кърджали е избран да представлява България в международна научна школа в Масачузетския технологичен институт в Бостън, САЩ. Той ще бъде един от двамата български ученици сред общо стоте от цял свят, които ще участват в престижното обучение в Съединените щати. "Това е шестседмична програма, която се провежда от..
С затоплянето на времето рибата в язовирите край Кърджали започна да се активизира и да кълве, каза за Радио Кърджали Данаил Добрев, председател на риболовно сдружение „Диксън“. В момента на бял червей излиза червеноперка и по-дребна каракуда на залива „Траса“ край село Звезделина на язовир „Студен кладенец“. С повишаване на температурата на..
Млечното говедовъдство в България е на път да изчезне, това мнение изрази пред Радио Кърджали Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“. Само за една година в страната са фалирали над 1000 ферми. Според Синапов животновъдите, отглеждащи крави за добив на мляко са изправени пред сериозни проблеми...
Прошката е вътрешен процес , който ни освобождава от емоционалната тежест и ни дава възможност за вътрешен мир. Тя не е само заради другите, а заради нас самите, като ни помага да се освободим от болката и негативните емоции. Важно е първо да разберем болката си и да я пуснем, преди да можем да простим на другите. Това каза в ефира на Радио..
Трети бойкот на хранителните вериги е обявен за днес, като инициаторите призовават да не се пазарува в супермаркетите, но и да не се извършват банкови операции - да не се теглят или внасят пари, да не се правят преводи и плащания. „Решихме да разширим обхвата на бойкота, защото парите на българина, които знаем че в по-големия..
Астероид, който се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер вече носи името на Скалния град на траките - Перперикон. Откривател на небесното тяло е доц. д-р Веселка Радева. Това се случва през 2015 година, когато астрономът работи по международна програма за астрономическо сътрудничество, чиято цел е да се откриват нови..
Целта на "Сдружението за културно сътрудничество на арденци" е да се организират землячески срещи. Сред учредителите са работодатели, лекари, инженери, учители, интелектуалци. Идеята е ардинчани от Турция и България да се видят с близки и приятели, да са заедно и да споделят спомени за родния край. "Искаме да съхраним духовните и културните..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478