За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.
В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.
Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.
Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.
За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът
Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
Причината „Демокрация за права и свободи – ДПС“ (ДПС-ДПС) да подкрепи управляващата коалиция е държавата. Почетният председател Ахмед Доган винаги е мислил повече за държавата, отколкото за партията ни. Това каза в ефира на Радио Кърджали депутатът Павлин Кръстев. „Виждаме, че ако отидем на поредни избори, както през последните три години..
Не трябва да се избързва, нужно е да бъде даден толеранс на новото правителство преди да бъде оценявано. Такова мнение изказа в ефира на Радио Кърджали политологът Мехмед Мехмед. Според него, въпреки че управляващата коалиция е съставена от политически формации от целия спектър, в бъдещата програма на кабинета вероятно ще преобладават..
Нов холистичен център за здраве и подкрепа – „ОХАНА“ отвори врати в Кърджали. В него се предвиждат безплатни и платени беседи, програми и занимания за хора с репродуктивни проблеми, кърмачки и деца. Негов създател е Екатерина Ковачева. „Всъщност в себе си това пространство ще включва много различни лекции и б еседи. Ще има безплатни..
Серра Мутлу е родом от Маниса- Турция, но от 6 години живее в Кърджали. Завършила е рисуване в университета в Чанаккале. Преподавала е 8 г. рисуване в частен колеж в Турция. Омъжена е и има дъщеря на 9 години. Серра е идвала на гости при семейството на мъжа си, но никога не си е представяла, че ще живее тук. Харесва зеленината, спокойствието,..
Няма нищо лошо в това да има редовен кабинет, но той е сформиран с цената на много големи компромиси от всички страни и моралът, може би, остана на заден план . Такава е оценката за новото правителство на историка, писател, журналист, политически наблюдател – д-р Ибрахим Карахасан-Чънар, изразена в ефира на Радио Кърджали. Той припомни..
България е една от европейските страни, в които обществото има най-положително отношение към Китай. Страната не е също така коментирана и като група от стратегически позиционирани държави, през които се подготвя преминаването към важен транспортен коридор, свързващ Азия и Европа. Тази информация стана ясна в разговор с Тодор Радев,..
Кърджали е първият град в страната, в който ще се проведе регионален бариста шампионат. На него ще се срещнат майстори на приготвянето на еспресо и всякакви напитки от кафе. 10-мата събрали кураж да премерят сили помежду си ще се борят за честа да бъдат обявени за Бариста шампион на град Кърджали. Най-добрият ще представи града ни на републиканското..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478