Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Снимка: zlatograd.bg


Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без надценка, обясни кметът Мирослав Янчев.
Нека чуем повече за празника на чевермето в Златоград: "Традиционно този празник събира наистина не само любителите на вкусната храна, но и любителите на фолклора. Тук мога да кажа, че сме се постарали да имаме през съботния ден много сериозни изпълнители, ансамбли, фолклорни състави, които да представят заедно една богата палитра от музика, така че хората наистина, нашите гости и местното население да се радва на този празник. Шкумбата започваме старта на програмата, на 10-и от 18.30 до 19 часа ще стартира, след това в 19 часа до 20 танцова формация "Елика"  бъде изпълнител и така по традиция в събота съботния ден ние ще предложим автентично приготвяне на златоградското чеверме и традиционните златоградски ястия. В самия парк всички наши гости ще станат свидетели на въртенето на 100 чевермета под съпровода на родопски гайди и ще предложим как се прави качамак, как се бърка мляко, защото много млади хора не знаят, по-скоро са чували, но не знаят по какъв начин се добива маслото по стар метод,
както са го правили нашите прародители.
Така че това е интересното и ще се случи в самия парк между 10 и 11 часа.....захождаме към центъра, където на самия площад, където всъщност правим откриването със 101 каба гайди. Те ще бъдат заедно с гайдарски състав "Делю хайдутин" и "101 каба гайди" от Смолян ще стартира самото събитие. И съответно всички тези спектакли, които сме предвидени на ансамбъл странджа Бургас, на николина чакърдъкова и неврокопските танцьори. Родопско хоро с оркестър "Евридика" Смолян любителите на родопската музика ще видят това. Предвидили сме фолклорен концерт на всички самодейни групи в нашата община. Даваме възможност на нашите всичките групи да се изявят, и не само - да видят и нашите гости местният фолклор.
Райна и мъжката фолклорна група също ще бъдат част от на програмата.....Калоферският оркестър също е предвиден, народно веселие с оркестър ПИМ-Тинчо Севдалинов е предвидено за неделния ден на площада...
С КАКВО Е ХАРАКТЕРНО МЕСТНОТО ЧЕВЕРМЕ?
"Ние сме известни, Родопите с овцевъдството и козевъдството в годините назадЗа съжаление след 44-а година или 45 година, когато се затваря границата, замира животновъдството в района. Но дотогава основно знаем всички ние, че чеверметата са правени пак по повод празници събития, които са били значими за населението. Ние пресъздаваме точно автентичното правене на чевермета, ръчно, сега съчетаваме го вече, да ползваме и съвременни технологии за въртене на чеверме. Но това е типичната храна във времето. И пак казвам, по време на празници, по време на значими събития са правени чевермета, големи сборове в Родопите... Знаем исторически погледнато, имаме такива архиви. Така че ние пресъздаваме това, което са правили нашите праодители през годините.
НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ УНИКАЛНИЯТ ВКУС
"Категорично чевермето когато се приготвя, изисква изключително търпение, защото се прави на бавен огън, с бавно въртене, изключително трудоемка дейност. Но в крайна сметка резултатът си заслужава. Чакането си заслужава, резултатът е много вкусно месо, което, пак казвам, не се яде всеки ден. Ще го видят гостите на място".

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дядо Николай отново предпочете Кърджали на Богоявление

С празнична света литургия и освещаване на бойните знамена беше честван празника Богоявление в Кърджали. За поредна година Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай избира да отслужи първо в Кърджали ритуалите по освещаването на бойни знамена и освещаването на водите на река Арда с хвърлянето на Светия кръст във водите ѝ и..

публикувано на 07.01.25 в 00:34
Представителите на ангажираните с казуса институции обсъдиха ситуацията на границата

Областният управител на Смолян: Преминаващите през гората в гръцко си носят сами отговорността

Нетърпеливи жители на гранични с Гърция смолянски села се възползвали от официалното приемане на страната ни в Шенгенското пространство от 1 януари и ходели на гости у съседите през браздата пеша по горски и нерегламентирани пътища, съобщиха слушатели. Областният управител на Смолян Захари Сираков потвърди в ефира на Радио Кърджали за..

публикувано на 06.01.25 в 22:48
Кремена Станилова, психотерапевт

Съвети за мотивация и постигане на цели през 2025 година

Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..

публикувано на 03.01.25 в 10:55

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце на име Даниел. Първото бебе за новата година се роди в 9:45 часа на 2 януари в АГО отделението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Момченцето, което носи името Даниел Емилианов Бакърджиев, тежи 3,450 кг и е дълго 49 см. Родителите му са от Смолян, а това е второто дете в семейството. Съобщи в ефира на..

публикувано на 03.01.25 в 10:35

Януари: от -20° до +15° с валежи и студ

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса по Целзий, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това прогнозират синоптицитеот Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в страната. През януари се очаква средната месечна температура да..

публикувано на 03.01.25 в 09:35

"Вкусен следобед" на прага на 2025

Следва една рецепта за прочутия залцбургски шницел на Петя Аргирова, която живее в Германия. Какво ядат на Коледа и Бъдни вечер, които тепърват предстоят арменците? Разказва д-р Ахавни Кеворкян. Във втората част на предаването, първо ще ви предложа рецепта за руло с телешко и бамя, по-сочно от гювеч и за френска селска торта. Две..

публикувано на 30.12.24 в 14:03

Как изглежда зимна Виена?

Как посрещат, в Града на музиката и на Мечтите , прочут със Зигмунд Фройд,  операта, в страната на Моцарт, известна  с тортата Гараш, Новата година! Цяла Виена е окъпана от светлини, на коледните базари се продават лакомства, както и дървени библейски фигурки, греяно вино, и разбира се, звучи музика. А с какво е прочута австрийската..

публикувано на 30.12.24 в 13:15