Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат мерки за енергийна ефективност в театъра в Хасково

Снимка: Пресцентър Община Хасково

Ремонтират сградата на театъра в Хасково, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Община Хасково подписа договор с МРРБ за финансиране на проект „Енергийно обновяване на сградата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“. Инвестицията е на стойност малко над 1 050 000 лева. Средствата са предоставени от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ). Срокът за изпълнение на проекта е две години.

Сградата на театъра в Хасково е построена в периода 1924–1926 г. Основна реставрация и реконструкция на културната инфраструктура, без прилагане на мерки за енергийна ефективност, е извършена през 2004 г. с финансиране от общината, собственик на имота.

Предстои да бъдат изпълнени дейности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и постигане на клас "А" на сградата. Всички ремонтни работи ще са в интериора. Красивата театрална сграда запазва първоначалния си вид и обем, подчертават от общинския пресцентър.

Предвижда се подмяна на съществуващата дограма, полагане на топлоизолационна система на външните стени на сградата, подмяна на покривна конструкция с термопанели от минерална вата. Ще бъдат сменени съществуващите котли със системи, работещи с природен газ и производство на топла вода, монтаж на термопомпен агрегат за обработка на вентилирания въздух към зала посетители, нови отоплителни тела в цялата сграда и цялостна газификация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Етна е буден. Не пътувайте до Сицилия, препоръчва МВнР

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха частично..

публикувано на 06.07.24 в 08:13

Слънчево с променлива облачност в Кърджали

Слънчева събота обещават синоптиците, след обяд на места с купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще са между 30 и 35 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево. Максималните температури ще са 27-30 градуса. Температурата на морската вода е..

публикувано на 06.07.24 в 08:08

Започва лятното плуване за деца в Крумовград

За поредна година децата в Крумовград ще се учат да плуват. Инициативата е безплатна и е организирана от общината. Осигурен е и безплатен превоз.  Интересът към Плувното лято е много голям, каза Карамфилка Тюрдиева, директор на Дирекция образование и социални дейности: Заниманията ще се проведат в рамките на един месец в басейн "Оазис"...

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Четвърти международен документален „Родопи филм фест“ се открива на 11 юли в Смолян

За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“ (RIFE) ще се проведе в Смолян от 11 до 14 юли, съобщи Михаела Люцканова, отговаряща за връзка с медиите. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, като входът е свободен. Избрани филми са включени за първа година в платформата Nettera.TV. Основният..

публикувано на 05.07.24 в 15:02

Недостигът на вода създава сериозни проблеми в малките населени места в област Кърджали

Недостигът на вода създава сериозни проблеми на жителите на малките населени места през летния сезон, констатираха областният управител Ресми Мурад и управителят на ВиК инж. Славчо Славков.   Засушаването и намаляващият дебит на кладенците налага да се търсят нови водоизточници, да не се прахосва питейна вода за комунално-битови нужди, както и да..

публикувано на 05.07.24 в 11:51

Основатели на областната структура на ДПС в Кърджали подкрепят Ахмед Доган

Деветима основатели на областната организация на ДПС в Кърджали, между които е и бившият областен председател на партията и бивш кмет на Джебел Бахри Юмер, излязоха с декларация в подкрепа на почетния председател на Движението Ахмед Доган. Те твърдят, че в момента ДПС се управлява еднолично и поискаха да се върнат демократичните устои на политическата..

публикувано на 05.07.24 в 10:48

Община Кърджали започна премахването на излезли от употреба автомобили

Община Кърджали уведомява собствениците на излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/, че започна процедурата по принудителното премахване от улици и терени общинска собственост.   Преместените ИУМПС ще се съхраняват на следния адрес: гр. Кърджали, База на ОП „Озеленяване, благоустройство и чистота“, ул. „ Язовирска“ № 19 за 14 дневен срок в..

публикувано на 05.07.24 в 08:53