Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Задава се Празникът на свинските уши

Във Варна и Бургас деликатесът се предлага като "старозагорски калмари"


Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с маринати. В менюто във Варна, в Бургас, пише старозагорско мезе или старозагорски калмари, казват организаторите. А различни агенции предлагат еднодневно пътуване до града на липите и поетите, съответно от Варна и Шумен. 
Колко е хубаво, че едни нищо и никакви свински уши могат да ни съберат, за да се видим с днешни и позабравени приятели, да се порадваме и забавляваме в нашенска атмосфера, докоснали се до корена си и останали истински, пише Долап,бг, медиен партньор на събитието. И обобщава - след различни за и против, празникът ще го има.
Среща на празника ще си дадат производители и преработватели на свинско месо, ресторантьори и готвачи. Фолклорни и рок състави ще веселят публиката, със специалното участие на комика Звезделин Минков. А родопската актриса Веселина Бабаджанкова ще го подгрява с народен хумор.
Посетителите също ще разгледат фермерски пазар и винарни от района.
Накрая ще има и журиране на най-вкусно приготвен деликатес. 
 Всъщност, този празник, не е единствен по рода си. Преди време, във Варна се проведе Празник на пачата, на който заслужилият майстор показа творението си “Големият взрив”, сготвено от 12 свински крачета, ушички и задни джоланчета. За празника на свинските уши, разговарям с председателя на НЧ "Климент Охридски", академик Васил Герлимов, хореограф, фолклорист, критик, режисьор на всички съпътстващи програми на Националния фолклорен събор в Копривщица:
"Стара Загора е центъра, и така сме го наименували "Празник на старозагорския деликатес - Свинските уши". В Стара Загора няма заведение, където да не се предлага този деликатес, свинските уши по най-различни рецепти, с най-различни вкусови и качества и е нещо много интересно. Не само в Стара Загора, но от тук започват нещата и залива цяла България вече.... аз съм виждал лично в менюто в ресторант край Варна, в Бургас, където пише старозагорско мезе или старозагорски калмари, което е още по-интересно".
По думите на Герлимов най-традиционната рецепта е - ушите се варят и след това се пекат на скара. Някой път се варят в специални сосове или се гарнират с тях, някои ги предпочитат по-твърди, други пък по-меки.
"Като дойдете някой ден в Стара Загора, непременно трябва да си поръчате от този специалитет", казва хореографът.
Празникът започва на 15 февруари от 10 до 20 часа на Станционната градина. Ще има богата елитна художествена програма - фолклорни ансамбли, професионален оркестър, рок и поп групи. Ще има конкурс, в който самите посетители ще определят най-качественото мезе. Партньори са Тракийския университет, вестник Долап.бг, БНР-Стара Загора, телевизия Стара Загора, община Стара Загора, клуб "Липа".
Граждански клуб "Липа ще представи темата "Прасето, Вселената и още нещо".
Ще се проведе научна конференция със свинепроизводители и студенти.
Ще има фермерски базар от свинско месо, пчелни продукти и вино, ще се лее хубава бира. Кукленият театър ще изнесе представлението "Трите прасенца".
Звезделин Минков ще бъде гост артист, а водеща ще бъде Веселина Бабаджанкова, от Смолянския театър. 
Професионални и любители готвачи ще предлагат от деликатеса.

По публикацията работи: Радка Спирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ирландска яхния с лук, картофи и агнешко месо

Как се прави ирландска яхния?  Тя прилича много н а нашата яхния с лук и картофи , само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия , и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и..

публикувано на 20.03.25 в 12:23

Нужни са законови промени за преодоляване на съседския субективизъм за достъпна среда

Арх. Петя Назърова, бивш главен архитект на община Кърджали, излезе с предложение за промени в законовите разпоредби, за да се пресече възможността за появата и на други казуси като този на сем. Силвия и Георги Барутчиеви от Кърджали. Мъжът е прикован към инвалидна количка след преживяно заболяване. Съпругата му е намерила възможност да..

публикувано на 19.03.25 в 22:20
Георги Дяков

„Възраждане“ подготвя законодателна инициатива за превенция на казуса „Барутчиеви“

Сагата на сем. Силвия и Георги Барутчиеви продължава. Мъжът е прикован към инвалидна количка след преживяно заболяване. Съпругата му е намерила възможност да кандидатства по програма на социалното министерство за помощ за изграждане на платформа, чрез която Георги да може да преодолява стълбищата с количката и да има по-пълноценен живот. За да..

публикувано на 19.03.25 в 22:05

Пролетно пробуждане с поезия, вино и китари

"Това събитие ще се случи във винарската изба в Момчилград , нетрадиционно да посрещнем пролетта в една виногрейна прегръдка. Китарата, поезията и виното в самата винарна, сред бъчвите, с много стихове, с много настроение и, разбира се, с желание за споделеност.  - Не е толкова често срещано да се представя стихосбирка или..

публикувано на 19.03.25 в 12:08

Без драстичен родителски контрол над „интернет живота“ на децата им

Колкото и вятърничаво да поглеждат на родителските предупреждения за опасностите, които дебнат в социалните мрежи, на децата трябва да се говори за това. Такова може да се обобщи мнението на кърджалийски майки, свързано с пребиваването на наследниците им в интернет и профилите им в различните приложения. В масовия случай родителите са..

публикувано на 19.03.25 в 00:20
д-р Сезгин Бекир

Децата все повече са в интернет, родителите „държат ключа“

Въвеждането на социалните медии промени обществото ни, промениначина, по който виждаме себе си и другите около нас. Ако кажем, че животът ни все повече е „погълнат“ от социалните мрежи, едва ли ще преувеличим. Това има както положителни, така и отрицателни страни. Част от позитивите са това, че успяваме да поддържаме връзка с близки дори в..

публикувано на 19.03.25 в 00:14

Децата „влизат“ в социалните медии на все по-невръстна възраст

Около 80 на сто от децата създават първия си профил в социалните медии преди да навършат 12 години. Това сочи проучване на тема „Дигиталният живот на децата и техните родители“, поръчано от един от трите водещи доставчици на мобилна телефония в нашата страна стана. Близо половината от новорегистрираните акаунти са отбелязани като „детски”..

публикувано на 19.03.25 в 00:10