Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За виното - поезия в бутилка


Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград. Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали, а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при технологията и внимание към детайла. Посреща ни в малка зала за дегустации, на богато отрупана и окрасена трапеза, на чаша греяно вино с подправки и сушени плодове.
Освен вино, тук ни очакват няколко вида сирене, едно от които тип италианско, всички само от овче мляко. Кашкавал с боровинка, натурален, зряло овче сирене, също допълват изисканата колекция. Докато опитваме, Венци обяснява че всичко е домашно, правено от него, но няма как да го произвежда, защото килограмът ще струва 40 лева. 
Венцислав Драмалиев е инженер по образование, а любовта му към виното произтича то студентски купон в Русе.
Собственикът на единствената винарска изба в област Кърджали се надява да възроди традицията в нашия край да се отглежда грозде и да се създава вино. Освен че вината му са истинска наслада, те често са приготвяни и със специално отношение, а като за приятели са същински еликсир, съдържащ например билки като ашваганда, жен шен и сладък пелин, който има антитуморни свойства. Повечето вина, които отлежават бъчви, са и музикални. Те слушат ръченица и Моцар, а на слепите дегустации си проличава, и че точно това вино е по-харесваното. 
За по-нетрадиционните вина и за експериментите си, Венци казва, че е правил малага - италианско вино, а отвреме навреме прави и такова, в което има сладък пелин. 
 Последва и въпросът към него защо розето  е толкова различен на цвят - от сьомга, както му казват, до ягодово. И още - защо и розето може да е толкова силно, колкото и червеното вино.
А кои са любимите сортове на Венцислав Драмалиев? Това е маврудът. Маврудът не е само сухо вино, както ще научим. И още за само българските сортове - широка мелнишка лоза, гъмза, димят, кокорко. 
Завършваме с един опияняващ анекдот! Попитали веднъж Байрон, ако го заточат на остров, какво би взел със себе си. Три от неговите избори били - вино, книга и жена.
Видях, чух и опитах, Радка Петкова. За повече винени акценти, може чуете репортажа от прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Д-р Кристина Бонева и д-р Антон Бонев

Семейство млади лекари предпочете Кърджали пред Франция и Шотландия

Двама млади лекари пренебрегнаха много по-доходната работа във Франция и Шотландия иостанаха в България и дори в Кърджали, за да спасяват човешки животи. Д-р Кристина Бонева е офталмолог, а д-р Антон Бонев е рентгенолог. Говорят с жар за работата си още повече, че и за двамата изборът на тази професия е сбъдната детска мечта. Не премълчават, че..

публикувано на 01.04.25 в 23:59
Момент от състезанието пред погледа на техническия съдия Супита Шенкова

Бариста шампионатът в Кърджали показа, че кафето е страст, изкуство и любов

Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща.  В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..

публикувано на 01.04.25 в 16:34

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на паметника на д-р Страшимир Дочков

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...

публикувано на 01.04.25 в 11:04

Вкусен следобед - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..

публикувано на 30.03.25 в 18:19

Рамазан Байрам – традиции и празничен дух в село Глухар

Рамазан Байрам е един от най-големите празници в мюсюлманския календар. Той отбелязва края на 29 или 30-дневния пост, спазван от изгрев до залез слънце през свещения месец Рамазан. Празникът настъпва на първия ден от месеца Шаууал според ислямския календар и е време за радост, прошка и сплотеност. Вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“, което..

публикувано на 29.03.25 в 15:30

Танцов състав „Орфей“ - Кърджали ще мери сили в националния конкурс „Топ 10 Български танцов фолклор“

Представителен танцов състав „Орфей“ при Дом на културата – Кърджали ще вземе участие в Националното фолклорно състезание „Топ 10 Български танцов фолклор“. Конкурсът се провежда за трета поредна година, а за танцьорите от Кърджали това ще бъде второ участие. „Това е ежегодно събитие, насочено към самодейни танцови ансамбли и състави от цялата страна...

публикувано на 29.03.25 в 14:50

Танцов клуб "Ахридос" за пети път на фестивала "Пролетно хоро"

Танцовият клуб към спортно-интелектуален клуб "Ахридос" – Кърджали за пети път взе участие във фестивала "Пролетно хоро" във Велинград. "Танцовата формация "Ахридос" е създадена през 2014 година, а първото ни участие беше именно във Велинград, на форума "Спорт за всеки", споделя Величка Радкова. "Оттогава всяка година, вече пет поредни, сме част от..

публикувано на 29.03.25 в 14:30