В селото на Матей Преображенски пазят паметта и светлото име на своя будител

В родното място на съратника на Левски възрожденският просветител е икона

4
Баба Каля Стоева е от рода на Матей Преображенски.
Снимка: Здравка Маслянкова

Преди дни Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново издаде нравоучителните детски приказки на Матей Преображенски. Малката книжка с примери за всеки, който желае да стане добър, е богато илюстрирана от професор Никола Хаджитанев. 

Ако някога ви се е случвало да се отбиете през великотърновското Ново село, пътувайки по главния път София - Варна, няма как да не забележите отдалеч два изрисувани образа в центъра на селото - на Васил Левски и на отец Матей Преображенски - Миткалото. Той е нашата икона, казват местните хора за българския възрожденец, монах, просветител, книжовник, лечител и революционер. За Ново село тази година преминава под знака на 190-годишнината от рождението на Матей Преображенски.

Всеки българин знае за Левски, но малцина знаят, че неговият близък приятел и съратник отец Матей е роден и починал в Ново село, разказва кметът Христо Христов:

„Икона е отец Матей Преображенски за нас, в Ново село. Не са много населените места, които си имат свой будител. Щастливи сме, че на национални празници, като много други, не изброяваме знайни и незнайни герои, просто си имаме свой. Той е роден в Ново село. За зло или за добро е и починал в родното си място. Неразбран за времето си тогава е останал, както неразбрани, остават и днешните будители.“

Читалището в Ново село е създадено от Матей Преображенски и оттогава до днес носи името „Наука“. Всичко в родното място на възрожденеца е свързано с него и с делото му, обясни секретарят на читалището Пенчо Димитров:

"За нас, новоселци, е голяма радост, че от тук, от това село излезе човекът, презрял материалното, и посветил целия си живот на българския народ. Това, което е можал да научи в библиотеките, където е скитал над 20 години, се е връщал и е учил народа как да се лекува, как да прави техника, въпреки че той до 18 години не е можал да се научи да чете и пише. Научава се в Преображенския манастир. От тук през Света гора, Атонските манастири, където се застоява най-дълго. От там братята му монаси го вземат за луд и той налага се да напусне манастира. С една коруба (самоделна лодка) да избягва на остров Тасос, защото е искал да направи на Бяло море мелница, която да се задвижва от вятъра и да използва вълните."

Матей Преображенски е виждал 100 години напред в бъдещето, убеден е Пенчо Димитров.

На особена почит в Ново село е баба Каля Стоева. 86-годишната дребна и пъргава жена е четвърто поколение от рода на Матей Преображенски. За живота на своя прароднина баба Каля може да разказва с часове. Вероятно малцина знаят, че истинските имена на отец Матей са Моно Петров и че той е от известния род Сеизмоновци, населявал Ново село от векове. Матей Преображенски няма свои деца, а родът е продължен от неговия по-голям брат, чийто наследник е баба Каля.

Историите от Ново село слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

58-годишният студент Красимир Дердов: Важно е човек да осмисли живота си

За образованието няма възраст. Това доказва 58-годишният Красимир Дердов от Созопол. Той е студент първа година във Великотърновския университет, в специалност „Културен туризъм“.       Созопол има многовековна история, но има и други места в България, които са не по-малко интересни и чакат някакво развитие в областта на културния туризъм,..

публикувано на 10.12.18 в 16:21
Група

Магията на българския фолклор в благотворителен коледен концерт във Флорида

Благотворителен коледен концерт организира тази вечер българската общност в американския щат Флорида. Концертът в Сейнт Питърсбърг ще представи магията на българския фолклор, а събраните средства ще бъдат дарени с благотворителна цел на организацията  "Роналд МакДоналд", която осигурява средства, подслон и храна на родители, чиито деца са настанени за..

публикувано на 08.12.18 в 11:23

Ивайло Гасеров: Кулинарията е страст, изкуство и до голяма степен любов

Ученик от Велико Търново беше обявен за най-добрия млад готвач на България. 16-годишният  Ивайло Гасеров спечели третото издание на конкурса „Търси се UniChef”, организирано от международна фирма за дистрибуция на хранителни продукти.  Ивайло е от горнооряховското село Първомайци. Учи в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в..

публикувано на 23.11.18 в 17:00

Уволниха глухоням градинар от Ботаническата градина в Балчик след 20 години трудов стаж

Историята на дисциплинарно уволнен глухоням мъж обиколи социалните мрежи и предизвика широко обществено недоволство. Галин Радков е бил дисциплинарно освободен от работа със заповед, връчена му на 8 ноември. Галин е известен не само в България, но и в Европа специалист по кактусите и от 20 години работи в Ботаническата градина в Балчик. Негова е..

публикувано на 13.11.18 в 16:08
Чакащи на опашка за традиционна корейска супа, приготвяна от пиле, женшен, ориз и чесън. Сеул, 2018

Шеф Едуард Ксатрух: Добрият ресторант има свой облик, не може да се харесва на всички

Едва ли има почитател на добрата храна, който да не е чувал за звездите "Мишлен".  Класацията на най-добрите ресторанти започва преди повече от век, но и досега е обвита в тайнственост дейността на добре обучените инспектори, които в дълбока секретност посещавали и оценявали местата за хранене по строги критерии. Анонимността им, казват, е..

публикувано на 12.11.18 в 10:49