Магията на българския фолклор в благотворителен коледен концерт във Флорида

Група "Шареница", участие в Международен фолклорен фестивал "SPIFFS-2016"
Снимка: архив: Българско училище „Родина“
Благотворителен коледен концерт организира тази вечер българската общност в американския щат Флорида.

Концертът в Сейнт Питърсбърг ще представи магията на българския фолклор, а събраните средства ще бъдат дарени с благотворителна цел на организацията  "Роналд МакДоналд", която осигурява средства, подслон и храна на родители, чиито деца са настанени за лечение в местните болници, разказа в предаването "Закуска на тревата" Велислава Акола , президент на учебен център "Родина" и директор на българското неделно училище "Родина", към което е сформирана фолклорна танцова група „Шареница“. На сцена ще бъдат представени различни фолклорни  групи от Флорида, Атланта и от Торонто, Канада.
Зад инициативата за благотворителния концерт освен фолклорна танцова група „Шареница“, стоят и фолклорна група "Елит" от Тампа и фолклорна група "Хора" от Сарасота.

Във фолклорната танцова група „Шареница“ се изучават и практикуват народни танци, хора и ръченици от различни райони и краища на България, а благодарение на Радостина Герджикова, художествен ръководител на  „Шареница“,фолклорната танцова група има успешни участия в местни прояви и събития, през изминалата година и в Чикаго, споделя Велислава Акола.

За първи път Българското неделно училище „Родина“ в град Сейнт Питърсбърг, Флорида отвaря врати на 3 ноември 2013 г. година по инициатива на български родители и педагози, желаещи децата от района на Тампа Бей да имат възможността в да изучават майчин език и българска култура, а в момента го посещават 32 деца от  4 до 12-годишна възраст..В училището се изучават български език и литература, роден край, човекът и обществото, народни хора и танци  и други родни предмети.

През учебната 2015/16 г., то е с одобрен проект от Министерството на образованието и науката в България, по Националната програма „Роден език и култура зад граница-2015 г.“, за финансово подпомагане на българските училища в чужбина, а от учебната 2016/2017 г., е включено в Списъка на българските неделни училища в чужбина за финансово подпомагане от образователното ведомство.

Подробности за дейността на учебен център "Родина" в Сейнт Питърсбърг можете да откриете и на сайта:

http://www.bglearningcenterrodina.com/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

58-годишният студент Красимир Дердов: Важно е човек да осмисли живота си

За образованието няма възраст. Това доказва 58-годишният Красимир Дердов от Созопол. Той е студент първа година във Великотърновския университет, в специалност „Културен туризъм“.       Созопол има многовековна история, но има и други места в България, които са не по-малко интересни и чакат някакво развитие в областта на културния туризъм,..

публикувано на 10.12.18 в 16:21

Ивайло Гасеров: Кулинарията е страст, изкуство и до голяма степен любов

Ученик от Велико Търново беше обявен за най-добрия млад готвач на България. 16-годишният  Ивайло Гасеров спечели третото издание на конкурса „Търси се UniChef”, организирано от международна фирма за дистрибуция на хранителни продукти.  Ивайло е от горнооряховското село Първомайци. Учи в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в..

публикувано на 23.11.18 в 17:00
Баба Каля Стоева е от рода на Матей Преображенски.

В селото на Матей Преображенски пазят паметта и светлото име на своя будител

Преди дни Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново издаде нравоучителните детски приказки на Матей Преображенски. Малката книжка с примери за всеки, който желае да стане добър, е богато илюстрирана от професор Никола Хаджитанев.  Ако някога ви се е случвало да се отбиете през великотърновското Ново село, пътувайки по главния..

публикувано на 23.11.18 в 11:35

Уволниха глухоням градинар от Ботаническата градина в Балчик след 20 години трудов стаж

Историята на дисциплинарно уволнен глухоням мъж обиколи социалните мрежи и предизвика широко обществено недоволство. Галин Радков е бил дисциплинарно освободен от работа със заповед, връчена му на 8 ноември. Галин е известен не само в България, но и в Европа специалист по кактусите и от 20 години работи в Ботаническата градина в Балчик. Негова е..

публикувано на 13.11.18 в 16:08
Чакащи на опашка за традиционна корейска супа, приготвяна от пиле, женшен, ориз и чесън. Сеул, 2018

Шеф Едуард Ксатрух: Добрият ресторант има свой облик, не може да се харесва на всички

Едва ли има почитател на добрата храна, който да не е чувал за звездите "Мишлен".  Класацията на най-добрите ресторанти започва преди повече от век, но и досега е обвита в тайнственост дейността на добре обучените инспектори, които в дълбока секретност посещавали и оценявали местата за хранене по строги критерии. Анонимността им, казват, е..

публикувано на 12.11.18 в 10:49