Димитър Димитров: Камерите в избирателните секции не са пенкилер

Идеята на президента Румен Радев избирателните секции да се наблюдават с камери ще коства големи ресурси и няма да реши много проблеми. Това заяви в предаването „Нещо повече“ на БНР социологът и специалист по избирателни системи Димитър Димитров.

Президентът организира дискусия за изборния кодекс, след като управляващите предприеха определени промени, на които той опонира. С тях се отлага въвеждането на електронно и разширяването на машинното гласуване. Радев е против, като настоява и за камери в секциите, с които да се намалят злоупотребите и недействителният вот.

„Това би дисциплинирало повечето комисии, но на него не бива да се гледа като на универсален пенкилер. Не са съобразили тези, които са писали текста, че в един интервал от 20 до 22 ч., когато се прави преброяването, ще се стриймва от 12 000 комисии и не знам колко човека ще са нужни, за да гледат камерите“, коментира Димитров.

Той допълни, че това биха представлявали 24 000 записа на видеоматериал, който отново е трудно да бъде обхванат.  

„Ще има и странични ефекти. Ще се намерят комисии, които със сигурност няма внимателно да спазват процедурите, ще се превърнат в заглавия и всички ще вярваме по-малко в изборния процес“, смята специалистът.

За машинното гласуване той коментира, че с пожелателния характер за гражданите, в който то присъства в законодателството ни, въвеждането му в повече секции реално няма да даде сериозен резултат.  

Според специалиста подобрение в преброяването би било въвеждане на по-големи преброителни центрове, където секционните комисии да носят бюлетините. Системата беше изпробвана успешно в община Бобошево на изборите през 2011 г., припомни Димитър Димитров.

„Подобни обсъждания нямат висока полезност. Невежеството не е противник на знанието. Такъв е претенцията за знание“, оцени президентския форум социологът.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

По инициатива на президента се състоя дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“.

Президентът Радев предлага видеонаблюдение при броенето на бюлетините

На дискусия за прозрачността в изборния процес президентът Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на..

обновено на 13.12.18 в 15:10
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24