Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 160 кредита на общини е отпуснал досега Фонд ФЛАГ

Снимка: Архив
До момента имаме отпуснати над 160 кредита на над 100 общини. Средният кредит се движи около 1 млн. лв. Това съобщи в предаването „Преди всички” досегашният председател на Фонд ФЛАГ Емил Савов. Той подчерта, че няма лоши кредити.
По думите му основното предназначение на отпусканите кредити е да осигурят т.нар. мостово финансиране за проекти, съфинансирани от ЕС. Малка част от кредитите са предназначени за допълване на изискването за съфинансиране по някои от мерките и програмите, т.е. това са дългосрочни кредити, които общините си ги изплащат за своя сметка, добави той. По думите на Емил Савов фонът се е ограничил само до финансиране на инвестиционни проекти.

Нина Данкинова, която ще заеме директорското място във фонда след дни, подчерта: Независимо, че фондът работи като кредитна институция, целта е той да бъде достатъчно гъвкав, за да позволява промени, анексиране на кредити, удължаване на срокове и всички опции, които много по-трудно се постигат в една чиста кредитна институция.
Аз си поставям за цел да търсим още възможности и други проекти, които да разширят обхвата на работата и да направят фонда още по-ефективен и още по-полезен за ключовите свои бенефициенти – общините, подчерта Данкинова.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна