Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трише: Европа е единна в борбата с кризата

Жан-Клод Трише
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обновена в 14:36 ч.

Европа е единна в борбата с кризата и дълговите проблеми, подчерта председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише в края на неофициална среща на финансовите министри от Европейския съюз (ЕС) в полския град Вроцлав. В петък американският финансов министър Тимъти Гайтнър, който също присъстваше на срещата, разкритикува страните-членки на Евросъюза. Според него изключително вредно е не само разделението по отношение на стратегията за справяне с кризата в Европа, но и продължаващият конфликт между някои страни и Европейската централна банка.

Нямаме еднаква структура, не сме изправени пред едни и същи предизвикателства, така че решенията може да не са едни и същи, но единството на целта е много важно и трябва да кажа, че е дори по-важно във времена, които са много трудни, категоричен беше Трише.

Дълговото ниво в еврозоната е "вероятно по-добро", отколкото това на нейните конкуренти на световната икономическа сцена, каза още председателят на Европейската централна банка, визирайки САЩ.

Ако имам предвид еврозоната, както и ЕС като цяло, ситуацията е доста окуражителна, сравнена с други големи развити икономики, коментира Трише. Според него дефицитът в ЕС в края на годината ще бъде около 4,5 процента от брутния вътрешен продукт. Имайки предвид по-високите дългови нива в други страни като например САЩ, по думите на Трише "взета като цяло, (ситуацията) вероятно е по-добра, отколкото в други големи развити икономики".

По време на двудневната среща във Вроцлав германският и белгийският финансов министър също подчертаха, че САЩ имат най-големият дългов проблем в света.

Жан-Клод Трише каза още, че сътрудничеството между страните-членки е изключително добро, а такова има и между Евросъюза и неговите партньори по света.

Имаме много близко сътрудничество вътре в Европа. Освен това имаме много близко сътрудничество с американските и всички други наши колеги на световно ниво, подчерта Жан-Клод Трише във Вроцлав.

Форумът приключи сравнително рано в събота, а междувременно няколко хиляди демонстранти се събраха на стадион във Вроцлав, за да протестират срещу мерките за икономии в страните-членки на ЕС.

По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна