Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навсякъде в страната има криза със снабдяването с дърва

Снимка: БГНЕС
Навсякъде в страната положението със снабдяването с дърва е кризисно, съобщи за предаването "Преди всички" Ангел Кенанов, директор на Дирекция "Управление на собствеността" в Министерството на земеделието и храните. Той подчерта, че след бедстващите райони най-сериозен е недостигът в областите София, Благоевград и Кюстендил. По думите му, в момента в България има около 53 хиляди кубика дърва за огрев. От началото на годината 6-те държавни предприятия са продали 100 хиляди кубика дърва.

В момента единственият проблем е дебелият сняг и невъзможността да се влезе и да се добива дървен материал. В момента, в който времето позволи, добивът започва веднага, надяваме се още от другата седмица и се надяваме да се нормализират доставките по всички складове и всички, които имат сключени договори за закупуване на дърва за огрев от 6-те предприятия. Все още в държавните предприятия се продават на цени около 30 лв. на кубик за широколистните и около 20 лв. за иглолистните, което означава, че широколистните вървят от 24 до 35 лв. без ДДС, а за иглолистните – от 16 до 22 лв. без ДДС, посочи Кенанов.

Следобед представителите на трите стокови борси у нас, синдикатите, експерти от министерството и представители на бранша ще обсъдят проблемите с добива и търговията на дървесина, подчерта Ангел Кенанов и добави: Основното, което смятаме, че трябва да стане, са промените в Закона за горите, които позволяват самите търговски предприятия сами да добиват, със собствени работници и сили, а не да разчитат на фирми. На определени места конкретните фирми имат възможност по този начин да извиват ръцете на държавата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна