Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Дачев: С промените в закона цената на дървесината за отопление ще падне

Снимка: Архив
За пръв път имаше много широко обсъждане. Събирахме се над 30 обществени организации. В отсъствие на корупционен и какъвто и да било натиск обсъдихме всички повдигнати във времето въпроси и се обединихме около това, което се внесе в Народното събрание. Имаше пълно обединение на всички. Различията бяха изчистени в процеса на коментарите. Това заяви в предаването "12+3" председателят на Асоциацията на преработвателите на дървесина Красимир Дачев относно подготвяните промени в Закона за горите.

Единственото нещо, което повдигнаха някои господа, които бяха вкарали съвсем лобистки закони в предишното правителство – да се реже живо дърво в гората и да се прави енергия от него и да се получава за това субсидия – това беше премахнато и това наруши някои интереси. Това показва неразбирането на материята, защото тук става въпрос за биомаса. Живото дърво и биомасата са различни неща.

Дачев е категоричен, че цената на дървесината за отопление ще падне: Разбира се, защото пада този натиск на енергийните дружества, които влизат точно в този сектор, където купуват дърва за огрев, защото дървата за огрев трябва да им бъде ниска цената. Енергийните дружества досега взимаха дървесината за огрев и я използват за правене на енергия, защото са получили много високи цени от ДКЕВР. Много е глупаво да се получава субсидия от държавата, когато преработваш дървесина, а не преработваш биомасата. Трябва да преработваш отпадъка, за да ползваш тази субсидия. Така че излизането на тази част от енергийните дружества от този сектор, решително ще намали цената на дървесината за огрев.

Ако има политическа воля да бъдат контролирани горските, те ще бъдат контролирани. Досега се правеше компромис с тях, защото се искаха от тях други услуги, коментира още бизнесменът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна