Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Аврамов: Дългосрочните договори за продажба на дървесина да не надвишават 2 години

Снимка: БГНЕС
Исканията ни при промените в Закона за горите са няколко. Първо – бихме искали в дългосрочните договори да бъде ясно заявено до колко години могат да бъдат, тъй като е момента се правят едни промени, които могат да бъдат и като ограничение на дългосрочните договори, и като премахване на всякакво ограничение. В тази връзка искаме в закона да бъде разписано каква би могло да бъде максималната дължина на договора за продаване на дървесина и според нас тя не трябва да надвишава две години. Това е част от нормалното функциониране на пазарната икономика и колкото по-близо до пазара функционира управлението на горите, толкова по-добре ще бъдат управлявани те. Не би трябвало да може да се правят договори за 15 години. Това каза Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие", част от коалиция "За да остане природа в България" в интервю за предаването "Преди всички".

Друго нещо, което предлагаме, е категорично да се забрани производството на електрическа енергия от биомаса, добита от необработена дървесина, тъй като това е изключително опасно за нашите гори – за да се усвоят субсидиите, много лесно бихме могли да си изсечем горите. В тази връзка ние предлагаме за производство на електроенергия от гори да има ясно определение какво е биомаса от гори и да влизат основно клони и отпадъчни продукти, а не дървесина. В закона трябва да бъде записано и че предприятие за биомаса, което е получавало пари по субсидирани цени за производство на електроенергия от биомаса, да връща всичките субсидии, ако бъде заловено да използва забранена дървесина, обясни Аврамов.

Според него принципната позиция на природозащитниците и Министерството на земеделието и горите съвпада: Нашите текстове обаче са доста по-категорични и в пленарна зала ще се разбере докъде министерството ще защити обществения интерес и докъде ще се подведе по частни интереси.

Третият въпрос, който поставяме, е този за публичността на документите в горския сектор. В момента те не са съвсем публични. Искаме ясно и категорично в закона да бъде разписано, че всички горскостопански документи, както на Изпълнителната агенция на горите, така и на държавните предприятия са публични и те да бъдат част от нейната информационна система, т.е. хората да могат директно да ги свалят от сайта на Изпълнителната агенция и от сайтовете на предприятията, заяви още Аврамов.


Цялото интервю на Борислава Борисова със Стефан Аврамов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна