Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Яшагашвили: Няма да има промени във външната политика на Грузия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Грузия утре ще се проведат президентски избори. След вота се очаква и решението на премиера за това кой ще е неговият наследник на поста, след като той обяви, че се оттегля от властта. С промяна в Конституцията на Грузия ще се дадат повече правомощия на министър-председателя отколкото на президента.

Приемането ни в НАТО и ЕС е най-важното за нас. Този избор бе направен от нашия народ, защото влизането в НАТО е една гаранция за нашата сигурност. Освен това тази идея се поддържа от всички политически партии. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Ирина Яшагашвили - временно управляващ грузинското посолство у нас.

Приоритет на нашата външна политика е интеграцията в европейските и евроатлантическите структури. Какъвто и президент да дойде и независимо от това, че сегашният премиер е решил да подаде оставка, този процес е необратим. /…/ Независимо от това кой ще е президента, няма да има промени във външната ни политика

Яшагашвили каза, че сред 23-мата кандидати за президент има двама ясни фаворити, които вероятно ще мерят сили на втори тур. Според нея властите са осигурили спокойно и честно провеждане на вота:

Целта на нашето правителство е осигуряване на възможността на тези избори да бъдат най-представителни, най-прозрачни и честни. С тази цел нашето правителство покани безпрецедентен брой международни наблюдатели на най-различни организации, там има и български депутати, огромен брой журналисти са поканени.

Ирина Яшагашвили посочи и добрите отношения между Грузия и България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна