Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев: Българското правителство реагира адекватно на случващото се в Македония

Снимка: БГНЕС

Ставащото в Македония не би трябвало да бъде изненада, тъй като от 23 години страната не е помръднала и сантиметър в своето демократично развитие, което се дължи най-вече на комунистическата номенклатура, която продължава да управлява дори и в лицето на младия Никола Груевски, каза депутатът и специалист по история на бившите югославски републики Велизар Енчев в интервю за предаването "12+3".

В Македония се развиват три паралелни процеса, посочи Енчев: Първият процес е вътрешнополитическото напрежение, породено от тази диктатура на Груевски. Вторият процес е етническото напрежение между македонската и албанската общност, провокирано от албанската общност. Третият проблем е, че тези терористични действия, които се случват, смятам, че са инспирирани отвън, тъй като през Македония не трябва да мине тръбата на "Турски поток".

Според него кабинетът на Груевски няма да падне до няколко дни: Диктатурите на Балканите оцеляват. Те са много здрави и в известен смисъл вина за това имат глобалните фактори – САЩ и ЕС, които държат на подобни режими по свои съображения.

По повод на българската позиция за обстановката в Македония, Енчев коментира: Ние не контролираме процесите в Македония. Смятам, че реакцията на българското правителство беше адекватна като време. Какво очаквате от МВнР да направи, след като информацията се сменяше с часове. Това беше адекватна реакция на МВнР. Съгласен съм, че ние не сме подготвени за подобна инвазия у нас на бежанци, но мисля, че до там няма да се стигне. Албанският фактор в Македония в момента няма интерес от дестабилизация на етническа основа, тъй като дестабилизацията в момента е на психическа основа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна