Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йорданов:

Трябва да се разбере дали случилото се в Куманово е сценарий и цели отклоняване на вниманието

Снимка: БГНЕС

Политиците в Македония не могат да решат успешно проблемите на страната особено след случилото се в Куманово. Гражданското недоволство срещу управлението на Груевски ще продължи и ще нараства. То е социално-икономическо и политическо. Трябва да се разбере дали в Куманово става дума за театрален сценарий, който цели взривяване на етническия мир в региона и отклоняване на вниманието на света от войната в Украйна, както смята обществеността в Скопие. Това каза „Хоризонт“ в предаването „12+3“ бившият посланик в Македония Александър Йорданов и допълни:

Илюзия е да обясним случилото се в Куманово само като вътрешен проблеми на страната
, категоричен беше той:

Има факти, които показват, че случилото се в Куманово трябва да се помести в един по-голям геополитически контекст и да видим кои са реално заинтересованите лица и страни, които имат интерес да дестабилизират Балканите. Най-големи "говорители" и "приятели" на Македония изведнъж станаха хора, които иначе споделят радикални националистически възгледи, а същевременно тези възгледи се посрещат добре в Русия. Добре е следствието да разкрие какво е водило тези екстремисти в Куманово. Кои са тези, които са поръчали това да се случи в град, който е мултиетнически, и откъде е финансирана военната група?

Според Йорданов мълчанието на албанците в страната е красноречиво:

В Македония има схващане, че политиците са решили да отместят погледа на хората от социалното напрежение към етнически конфликт.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна