Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Очаквам МВР сериозно да разследва информациите, че са продавани отговори на матурите

Ваня Кастрева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

На процедурата, след като е изтеглен на екран вариант на всеки един от модулите за матурата, в залата са присъствали 9 души. Техният професионализъм и всички взети мерки за сигурност гарантират, че темата не е изтекла. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Освен нея и министър Тодор Танев в залата са били и петима образователни експерти и двама представители на МВР.

В интернет пространството са коментирани не само Пеьо Яворов и профилът му, който може да се създаде точно за няколко минути, но и Елин Пелин и други, каза тя.

Има и коментари, които предполагат много различни автори от Пейо Яворов. Това, че от 15-те автори, които са в учебно-изпитната програма за държавния зрелостен изпит по Български език и литература се падна точно Пейо Яворов, надали щеше да направи впечатление, ако например се беше паднал Иван Вазов.

Над 10 000 души са били ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити припомни Кастрева и определи слуховете за "изтичане" на темите като "хулене" на институцията образование. Кастрева се обяви за професионално разследване и на твърденията, че отговори за матурата са можели да бъдат купени:

Трябва да се стигне до истината и това е работа, която МВР, като компетентен орган за разследване на престъпления, очаквам, че изключително сериозно ще разследва. От наша страна ще окажем пълно съдействие на разследващите органи. За нас е важно да има обществена нетърпимост към измамата.

Как един родител ще спи спокойно, ако купи на детето си, защото не всяко дете има 100 лева, за да плати своята матура? Как той ще спи спокойно, когато знае, че купувайки тази измама, той получава недоверие, изтрива вярата в едно дете, че нещата могат да се случат и той е отговорен за своята съдба. Това е обществен проблем.

Кастрева обеща съдействие за всички, които могат да покажат пробива в системата и безкомпромисност към нарушителите. Тя припомни, че видеозаписите от матурите се съхраняват от съответните училища. За първи път от много години има 34 анулирани работи заради опити за преписване или ползване на мобилни телефони, допълни тя.

Интервюто на Снежана Иванова и Александра Михайлова с Ваня Кастрева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна