Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Първанов: БРИКС, по съвкупната си икономическа мощ, е вече напълно съпоставим със САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Срещата на страните от БРИКС е поредният, и мисля – достатъчно успешен, опит в разбиването на мита, че светът е еднополярен и америкоцентричен. 

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът  Бойко Първанов – специален кореспондент в Москва на международното информационно – аналитично списание „Бизнес контакти“.  На срещата си в столицата на руската република Башкирия  страните от БРИКС основаха своя банка и направиха заявка за изместване на световния икономически център на изток, коментира той

Нито политическите съображения ще са приоритетните, нито процедурата ще е така бюрократизирана, което не отменя обаче необходимостта от максимална прозрачност и строг и безапелационен, антикорупционен контрол. Което, мисля си, е заявка за амбиция, на амбиция, да го наречем така, перспектива банката на БРИКС да се превърне в реална алтернатива на МВФ и Световната банка.

Въпреки проблемите, БРИКС, по съвкупната си икономическа мощ, е вече напълно съпоставим със САЩ, а експертите от програмата на ООН за развитие, в доклад от 2013 г., прогнозират че до 2020 г. Китай, Индия и Бразилия, по общия обем на производството си, ще изпреварят САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия и Италия взети заедно.

Първанов не се ангажира с прогноза дали ще се появи валутна единица „Брикс“, но изтъкна, че страните вече се разплащат с националните си валути. Той коментира и възможността организацията да помогне за разрешаване на кризата в Гърция:

Според мен, това не е вярно твърдение въпреки уверенията, че отново „вездесъщият и ужасен мистър Путин“ именно това е обещал на „безотговорния популист Ципрас“. Интересно е как ли е уговорил в случая колегите си от Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна