Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пряката демокрация и референдумите у нас

Снимка: BGNES

От 1878 година до днес управляващите в България 11 пъти са обмисляли да питат народа по държавни и общински въпроси, но реално произведените национални допитвания са само три. Първото всенародно допитване е произведено през 1922 година. На българския престол е Борис ІІІ, а правителството на Александър Стамболийски решава да попита българите: Да бъдат ли предадени на съд виновниците за обявените и водени от България войни до 1918 година? С "да" отговарят три четвърти от гласоподавателите тогава. Интересен е фактът, че противно на логиката белите бюлетини в урните означавали виновен, а черните - невинен. А самите обвинени министри били арестувани още преди референдума. До съд така и не се стига, защото преврат сваля Стамболийски от власт. При второто допитване от 1946 година въпросът е Да се премахне ли монархията и да се провъзгласи Народна Република България? Гласувалите "за" надхвърлят 90%. Рекордът обаче тепърва предстои.

Почти 20 години преди да рухне социалистическият строй, се провежда последният, трети успешен референдум. Годината е 1971 година с допитването е била одобрена втората републиканска конституция или както е по-известна Живковската конституция.

Колко ефективна е пряката демокрация у нас и какви трудности срещат инициативните комитети по места с провеждането на референдуми - може да чуете в звуковия файл от репортажа на Спас Крайнин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна