Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентичните български сватби се връщат на мода

БНР Новини
Снимка: Нели Прахова
Когато преди години Невена Жекова започва подготовката по своята сватба, решава да бъде различна и да спази българските традиции. И планирайки я установява, че всичкият опит, който е натрупала до момента – образование, организационни и артистични умения, й е от полза и така намира призванието си. Решава, че иска повече хора да разберат за красивата българска фолклористика и започва свой бизнес с организиране на автентични български сватби.

Снимка: Нели Прахова

Наблюденията й през годините са, че интересът към тях нараства. Когато хората искат да организират традиционна българска сватба обаче, има неща, с които трябва да се запознаят предварително:



В българската сватба специфичното е, че всяко нещо, което се случва, и най-малкият детайл, има символика. И тя предрича какво ще се случи на младото семейство в бъдеще. Тоест, ако нещо се направи не както е предвидено според тази символика, навремето са вярвали, че може да доведе до нещо лошо. Така че това, което трябва да направят младоженците е да изберат онези ритуали, които са най-близко до тяхната душевност и възприятие. И оттам насетне организацията не е много по-различна от тази на една стандартна сватба. Това е в случай, че искат сами да организират сватбата си. Ако желаят ние да бъдем организаторите им трябва само желание. Нашата работа – на мен и на моя екип, е точно това – да им обясним защо нещата се случват по точно този начин и в точно тази поредност.

Снимка: Георги Величков

Основните ритуали – това да се избръсне младоженецът, да се сплете косата на булката, да се забули, да се изведе, да се прости с родата – това са неща, които се правят във всяка една сватбена церемония. Разликите в отделните етнографски области и краища на България са в нюансите и в детайлите кое, кога и как се прави. Невена Жекова описа най-общо как протича една автентична българска сватба:

Снимка: Калоян СпасовТя е много пищна и красива. Случва се в няколко къщина младоженеца, младоженката, кумовете. Обикновено не ги правим в София, защото има по-красиви български места от етнографска гледна точка. Има ритуали във всяка една от къщите: подготовка на булката и младоженеца, бръснене на младоженеца… Има много специфики, например трябва да се сложи бяла кърпа под брадата, за да не падне нито едно косъмче докато се бръсне, за да не го вземе някой и да направи лоша магия. При булката също има такива детайли – нейните коси сплитат дружките й. Докато при младоженеца всичко е много весело – там се пее, скача, танцува, при булката е много тъжно и всички плачат, защото момичето си тръгва от дома и отива в друг дом. Тръгва се от дома на младоженеца, отива да вземе кумовете, след това взема булката. Там има забулване, което се прави по специфичен начин. Булката трябва да се откаже, тоест тя не иска, съпротивлява се известно време да й се сложи булото. Разбира се, всичко е много символично. След което се извежда булката и се отива да се направи подписване – било в община, било в църква или изнесен ритуал. И след това има връщане в дома на младоженеца, където пък има ритуали по приемането на булката в новия й дом. Тя трябва да бъде запозната с мястото, където ще живее и където ще „шъта”, защото става вече помощничката на свекървата. Трябва да се запознае с огнището, с това къде се меси хляба… За всички тези неща има ритуали, които с много малки детайли подсказват на хората какво точно се случва и какъв е смисълът на това то да се случва.

Снимка: Георги Величков

Невена Жекова казва, че голям процент от клиентите й са българите в чужбина, поради носталгията която изпитват към българското. А разходите по една традиционната българска сватба, въпреки че зависят от много детайли – рокля, меню, ритуали, не се различават съществено от крайната цена на обикновените сватби:

Ще дам роклята на булката за пример. Една съвременна бяла рокля започва от 700-800 лева и може да стигне хиляди. Една носия, която е везана на ръка например, излиза около 500 лева, което е в пъти по-малко от една булчинска рокля. Но като цяло нещата са еднакви.

Снимка: Нели Прахова

Организирането на подобна сватба отнема от няколко месеца до година. Колкото повече време имат Невена и екипът й, толкова по-добре се изпипват всички детайли, по-малко са компромисите и двете страни са по-спокойни. Освен сватби, агенцията на Невена организира и други събития в българския фолклорен дух – уъркшопове, ателиета, тиймбилдинги за опознаване на българската история и фолклорни традиции, театрален шоу спектакъл, показващ българска фолклорна сватба. Правят и мини-семинари, от които бъдещите младоженци могат да почерпят опит и да организират своята фолклорна сватба сами.

Снимки: Нели Прахова, Георги Величков, Калоян Спасов





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна