Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Семов: Срещата в Братислава не даде отговор на важните въпроси пред ЕС

Снимка: БГНЕС
Срещата на върха в Братислава миналата седмица трябваше да реши много важни въпроси, но това не стана, коментира в предаването “Нещо повече“ по “Хоризонт“ доц. Атанас Семов, ръководител на магистърската програма по Право на Европейския съюз в СУ "Св. Климент Охридски":

Нито един от важните въпроси не беше решен. По-безплодна среща не можеше дори да се очаква. Събирането на ръководителите на 27-те държави членки трябваше да покаже, че те могат да работят без 28-ата – Великобритания, но дори и това не си пролича.

ЕС отпусна на България 160 милиона евро за справяне с мигрантската вълна. Според доц. Семов по-важното от отпускането на средства е изработването на единна съюзна политика за опазване на границите:

За България големият проблем е са финансовите средства, а решаването на големия конфликт вътре в ЕС -  какво да правим с мигрантите. Важното за България беше ЕС да изработи ясна политика по отношение на мигрантите. Не виждам нито крачка напред в това отношение. Добре беше, че България беше спомената и забелязана на картата. ЕС си дава сметка, че на българската граница се решават изключително важни въпроси. Отпусната сума е приятен жест, но крайно недостатъчна. Тя, сама по себе си, не стига за нищо.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна